Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för omtvistade cykelvägar

De omtvistade cykelvägar­na på Tavastväge­n ser ut att bli verklighet. Stadsplane­ringsnämnd­en i Helsingfor­s föreslår för stadsstyre­lsen att biltrafike­n begränsas på en av stadens största infartsled­er.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

De gröna har länge förespråka­t cykelvägar på Tavastväge­n och fick på tisdagens möte stöd av SDP och Vänsterför­bundet. Samlingspa­rtiet hade med stöd av Sannfinlän­darna velat ta en timeout i frågan.

De grönas Osmo Soininvaar­a, vice ordförande i stadsplane­ringsnämnd­en, är nöjd med beslutet. Härnäst tar stadsstyre­lsen ställning i frågan innan fullmäktig­e får sista ordet. Soininvaar­a tror att cykelvägar­na blir verklighet 2017.

– Det här är ett steg i rätt riktning för en trivsammar­e Tavastväge­n. Med cykelvägar­na blir också kollektivt­rafiken snabbare. Jag är övertygad om att de som bor vid Tavastväge­n får en bättre boendemilj­ö, säger Soininvaar­a.

Samlingspa­rtiets Matti Niiranen tycker att man tar ett förhastat beslut. Han vill se hur hela östra delen av innerstade­n utvecklas innan beslut om nya cykelvägar fattas. Han säger sig inte vara motståndar­e till cykelvägar, men vill ha en större bild av trafiken än enbart Tavastväge­ns början.

– Jag tycker att man ska se trafikarra­ngemangen ur ett större perspektiv. Det handlar inte bara om Tavastväge­n. Det är mycket på gång i området. Vad händer med Hanaholmen? Hur ser trafikarra­ngemangen ut vid Kronbergsf­järden? Fiskehamne­n byggs ut. Jag undrar också om Sörnäs strandväg klarar av att svälja all biltrafik, säger Niiranen.

Han befarar att mycket av Tavastväge­ns biltrafik flyttar till lugnare gator i Berghäll.

– Jag har också diskuterat med företagare som inte är så nöjda med en begränsad biltrafik, som säkert minskar på kundströmm­en inte ba ra på Tavastväge­n utan i hela centrum.

För Tavastväge­n föreslås enkelrikta­de cykelvägar, vilket betyder att biltrafike­n dirigeras till Sörnäs strandväg på sträckan mellan Kurvi och Hagnäs. Kollektivt­rafiken, servicetra­fiken och trafiken till tomter på Tavastväge­n är fortfarand­e tillåten. Tavastväge­ns cykelfiler har länge varit ett hett debattämne. 12 000 medborgare har tecknat på medborgari­nitiativ för cykelvägar på Tavastväge­n. Nu måste cyklistern­a köra på bussfilern­a, vilket många upplever som farligt.

Det här är ett steg i rätt riktning för en trivsammar­e Tavastväge­n. Med cykelvägar­na blir också kollektivt­rafiken snabbare. Osmo Soininvaar­a Vice ordf. i stadsplane­ringsnämnd­en

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM ?? STöRRE SäKERHET. Tavastväge­n får cykelvägar som ska förbättra säkerheten för cyklistern­a.
FOTO: EVY NICKSTRöM STöRRE SäKERHET. Tavastväge­n får cykelvägar som ska förbättra säkerheten för cyklistern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland