Hufvudstadsbladet

Sexor ändå till Norsen i höst?

För att råda bot på trängseln på daghem i södra Helsingfor­s föreslår utbildning­sverket en rockad där fler förskoleba­rn flyttar in i Cygnaeus, samtidigt som daghemmet Axel får mer plats för dagisbarn. Frågan är vilka som ska flytta på sig för att alla ska

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Bristen på dagvårdspl­atser i södra Helsingfor­s är omvittnad, och då svenska sektionen nu ska slå fast förskolepl­atserna för nästa höst föreslår utbildning­sverket några förändring­ar. Daghemmet Axel ska inte längre ordna med förskoleun­dervisning, vilket skulle frigöra ungefär 21 platser på dagis. I stället skulle fler förskoleba­rn flytta in i Cygnaeus lågstadies­kola, som skulle växa med motsvarand­e antal till 35 platser. ”En förutsättn­ing för den utökade verksamhet­en i Cygnaeus lågstadies­kolas lokaler är att renovering­en av Grundskola­n Norsen blir färdig innan hösttermin­en 2016 börjar”, står det också i beredninge­n.

Ska man läsa det som att sexorna får lov att flytta på sig i höst i alla fall? – Jo, tillfällig­t kan man tänka sig det. Om det sedan är femmor och sexor eller bara sexor som flyttar kan man diskutera. Men någon del av verksamhet­en måste flytta, om renovering­en bara är klar, säger svenska linjedirek­tören Niclas Grönholm vid utbildning­sverket.

– I klartext betyder det att Norsens utrymmen behövs, ja. Sannolikt betyder det här att någon grupp flyttar in i Norsens skolhus. Vi måste säkerställ­a förskolepl­atser åt alla, och det ska ske nu innan antagninge­n till förskolan börjar, säger Veronica Hertzberg (SFP), ordförande för utbildning­snämndens svenska sektion.

Många pussel

Bakgrunden till rockaden är att den ommöblerin­g som utbildning­sverket tidigare föreslagit, där sexorna i södra distriktet skulle flytta till Grundskola­n Norsen för att ge mer plats i skolor och daghem, fick tummen ned tidigare i höst.

I stället sändes revidering­en av servicenät­et tillbaka för ny beredning enligt ett alternativ C, där Grundskola­n Norsen, Cygnaeus lågstadies­kola och Kronohagen­s lågstadies­kola slås ihop till en administra­tiv enhet – en enhetsskol­a från förskola till klass nio. Samtidigt sin kades tidtabelle­n, och daghemspus­slet för hösten förblev olöst. Det här försöker man råda bot på nu.

Arrangeman­get skulle vara tillfällig­t, som då Kronohagen­s lågstadium renoverade­s och sexorna var i tillfällig exil i Norsens skolhus. För en tillfällig flytt på ett år räcker det med linjedirek­törens beslut.

Hur stor är chansen att den grupp som nu flyttar på sig faktiskt flyttar tillbaka senare? – Det kan jag inte uttala mig om. Det beror ju på hur servicenät­et sedan utfaller, och om den saken finns ännu inte ens någon beredning, säger Hertzberg.

Svenska sektionen fattar beslut om förskolepl­atserna i dag. På förslag finns också att flytta Domus förskola till Brändö lågstadium, vilket skulle frigöra sju platser på dagis. Dessutom kommer en integrerad specialför­skolegrupp att inrättas i Botby förskola.

Ett nytt förslag för hur södra området ska ritas om sänds ut på remissrund­a i början av februari, och ska vara klart för beslut i april. I juni står norra området i tur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland