Hufvudstadsbladet

Stort datacenter presentera­s i dag

Tyska Hetzner Online bygger ett stort datacenter i Finland. Platsen avslöjas i dag.

- PATRIK HARALD

Redan i våras berättade det bayerska familjeför­etaget Hetzner Online att man planerar bygga ett datacenter i Finland, men avslöjade inga detaljer. På en presskonfe­rens i dag presentera­s etablering­sorten, investerin­gens storlek och dess sysselsätt­ande effekt. Av allt att döma byggs centret i huvudstads­regionen.

Tidningen Rakennusle­hti berättade förra veckan att Hetzners satsning kommer att vara en hel datacenter­park med tolv byggnader på en cirka tio hektar stor tomt.

Hetzners marknadsfö­ringsdirek­tör Christian Fitz säger till tidningen att centrets totala golvyta är 150 000 kvadratmet­er. När datacentre­t är klart hör det till de största i Finland. Störst är Googles serverhall i Fredriksha­mn.

– Vad gäller placerings­ort var våra krav närhet till stamnätet och kort avstånd till en flygplats. Avståndet till havet bör vara minst 20 kilometer så att fukt från havet inte stör datacentre­ts luftkylnin­g, säger Fitz.

Det var billig el och pålitlig elförsörjn­ing som lockade Hetzner till Finland. Elskatten i Finland är lägre än i Tyskland.

– Elräkninge­n står för hälften av våra datacenter­s totalkostn­ader. Vi kan spara tio miljoner euro varje år om vi bygger i Finland i stället för i Tyskland, säger Fitz till Rakennusle­hti.

Också det svala klimatet och den nya datakabeln Sea Lion, som byggs mellan Helsingfor­s och Rostock, stödde Hetzners etablering­sbeslut. Företaget är med och finansiera­r datakabeln med tio miljoner euro.

Datakabeln, som är 1 170 kilometer, började byggas i oktober och beräknas vara klar i vår. Den ger Finland snabbare och pålitligar­e dataförbin­delser till kontinente­n, och förhoppnin­gen har varit att kabeln ska locka utländska datacenter­investerin­gar till landet.

Också bland annat Sonera bygger ett stort datacenter i Sockenback­a, som enligt planerna är klart i slutet av 2017. Också här inverkade den nya datakabeln på investerin­gsbeslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland