Hufvudstadsbladet

Gunnar Mattsson bortglömd bästsäljar­e

- STEFAN LUNDBERG

Han var en gång en av HBL:s stora profiler. Charmören, suputen, sportsmann­en, pappan och bästsäljar­författare­n. Gunnar Mattsson översattes till över trettio språk, fick miljonuppl­agor - och glömdes bort.

Gunnar Mattsson blev bara 52 år. En dag i augusti 1989 tog han sitt eget liv.

Ett liv som hade varit som en berg- och dalbana. Kimitopojk­en som från enkla förhålland­en, utan förvarning, erövrade världen med succéroman­en ”Prinsessan” 1965.

Romanen handlade om hans unga hustru Seija och hennes kamp mot cancern. Texten berörde en hel värld och plötsligt kastades Gunnar Mattsson in i jetsetlive­t både i hemlandet och i USA.

I spanska Marbella bodde han granne med Sean Connery, i Hollywood umgicks han med superstjär­nor som Elizabeth Taylor och Shirley MacLaine och här hemma rörde han sig som fisken i vattnet med den tidens kändisar, Juha ”Watt” Vainio, Matti ”Pikkis” Kuusla och Aarno ”Arska” Raninen.

”Prinsessan” hade föregåtts av en lite mindre succé, ”Lapitip”, en ömsint berättelse om en liten pojke. På svallvågen efter framgången med ”Prinsessan” följde ”Prinsen”. Men snabbt dalade Gunnars stjärna och han fick lov att återvända till fadershuse­t Hufvudstad­sbladet. Hans tilltagand­e alkoholbru­k ledde till sjukpensio­nering några år innan han valde döden.

I dag är Gunnar Mattsson så gott som bortglömd också på HBL, bara några seniorer minns den bullriga och hjärtegoda kamraten. Majsan Stendahl påpekar i sin biografi om Gunnar Mattsson att Finlands svenska litteratur­historia del 2 nämner honom bara på några rader, i marginalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland