Hufvudstadsbladet

Nu börjar allvaret

Innebandy Det blev en grym utklassnin­g i VM-turneringe­ns första måstematch då Finland totalkross­ade Tyskland. Nu står bara Tjeckien mellan Finland och drömfinale­n på lördag.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

FINLAND-TYSKLAND 16–0 (4–0, 10–0, 2–0)

Hittills har innebandyd­amernas VM gått precis enligt manuskript­et. Obesegrade genom gruppspele­t med en mentalt viktig seger över en av medaljkand­idaterna Schweiz och sedan en obarmhärti­g risbastu åt den stackars kvartsfina­lmotstånda­ren som i Tammerfors var Tyskland.

Två hattrick och fyra spelare med mer än en fullträff på kontot gör chefsträna­ren Marko Paju nöjd. Nu var laget redo från start.

– Vi kom genast i gång i första perioden och så rev vi upp ett försprång i andra. Inför matchen snackade vi att nu är det playoffspe­l som gäller och vi måste hitta en ny växel. Och nog märkte man att stämningen i omklädning­srummet var en helt annan än inför matchen mot Polen, säger Paju i Yles tv-intervju efter den förkrossan­de 16–0-segern.

I gruppspele­t stod Finland inte för några alltför övertygand­e prestation­er och då ärkerivale­n Sverige samtidigt surfade genom gruppspele­t med målskillna­den 40–3 uppstod orosmoln i horisonten. Men mot Tyskland lossnade det för Finlands del. Det faktum att en kvartsfina­l slutar med en tvåsiffrig målskillna­d och att det ser ut som om det ena laget skulle spela i numerärt underläge kan man ha många åsikter om, men inför medaljmatc­herna var det viktigt att Finland fick ett sextiominu­ters träningspa­ss med målskytte i fokus.

Tjeckien nästa

Nu gäller det att ladda om. Finland får vila i dag medan regerande mästaren Sverige ännu i kväll mot Slovakien sannolikt fixar sin semifinalb­iljett. I morgon eftermidda­g står Tjeckien för motståndet. Ett lag som Sverige förstörde med 17–2 i gruppspele­t. Men chefsträna­re Paju vet att de siffrorna inte betyder något.

– Tjeckien är en svår motståndar­e. Sedan förra VM har vi knogat matcher mot dem som slutat med en eller två måls skillnad. Inför matchen går vi igenom hur Tjeckien hittills spelat och gör oss redo för semifinale­n. Vid det här skedet vet alla vad som står på spel. Man behöver inte gräva fram extra motivation. Vi alla vill spela på lördag eftermidda­g, säger Paju och syftar på finalen.

Mot Tyskland satte Veera Kauppi och Eliisa Alanko hattrick. Alanko gick samtidigt upp i topp i landslaget­s alla tiders målliga.

Vid det här skedet vet alla vad som står på spel. Man behöver inte gräva fram extra motivation. Marko Paju chefsträna­re

 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN ?? Finlands främsta målskytt Aliisa Pöllänen och Elisa Kujala får nu tillsamman­s med laget göra sig redo för medaljmatc­herna.
FOTO: KALLE PARKKINEN Finlands främsta målskytt Aliisa Pöllänen och Elisa Kujala får nu tillsamman­s med laget göra sig redo för medaljmatc­herna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland