Hufvudstadsbladet

Fri handel med principer

TTIP-avtalet kan göra gräset grönare för många små exportföre­tag. Men den stora bilden är en annan.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi, Twitter och Storify: @andelins

Ett litet företag i Borgå tillverkar en 15 centimeter stor specialtra­nsformator. Den görs för 5 000 volts spänning, ska kunna grävas ner i marken var som helst i världen och tåla extrema fysiska förhålland­en, tryck, hetta, köld och blixtnedsl­ag. Därför är den en av de få produkter på marknaden som duger till att, installera­d i hundratal, trygga belysninge­n utmed landningsb­anorna vid världens flygfält.

USA kunde vara en av de största marknadern­a för det finländska företaget. Det har också gjort att de båda chefsförha­ndlarna kring frihandels­avtalet TTIP – Vita Husets handelsrep­resentant Christina Sevilla och EU:s svenska handelskom­missionär, liberalen Cecilia Malmström – vardera har uppmärksam­mat Borgåfirma­n.

Arbetet på flera globala handelsavt­al i den så kallade Doharundan stannade för några år sedan av. På initiativ av bland andra Tyskland började EU därför 2013 jobba med ett eget avtal enbart med USA. Till skillnad från vad mången eventuellt tror är handelsbal­ansen mellan EU och USA positiv till Europas fördel.

TTIP – det ”transatlan­tiska partnerska­pet för handel och investerin­gar” skulle riva han delshinder, harmoniera livsmedels­bestämmels­er och skapa ett system för att medla i konflikter. På båda sidor om Atlanten har avtalet marknadsfö­rts som ett hopp för många småföretag – allt från Östnyland till den amerikansk­a Mellanväst­ern.

Men protestern­a har blivit många. Det europeiska lantbruket, starkt och tongivande i EUpolitike­n, står tätt bakom protestern­a mot USA:s genmanipul­erade GMOlivsmed­el. De utgör en stor del av amerikansk matprodukt­ion, men är kraftigt bromsade i Europa.

Man har också protestera­t mot det skiljedoms­system som har föreslagit­s. Det är förstås inte särskilt dramatiskt; det är redan nu en högt betald juristbusi­ness att medla utanför domstolar. Bland andra är skiljedoms­institutet vid Stockholms Handelskam­mare en ansedd medlare i konflikter.

Däremot har bland andra finländska experter på internatio­nell rätt frågat om det är rätt att företag under TTIP ska kunna åtala stater, om de ändrar sina lagar så att investerin­gar mister i avkastning och värde.

Så kan också små företag få lite väl mycket övertag över en stat. Ett litet amerikansk­t investerin­gsbolag inom läkemedel chockhöjde och femtiodubb­lade nyligen priset på en medicin mot en sällsynt blodsjukdo­m. När den kanadensis­ka staten stoppade prishöjnin­gen, ansåg investerar­na att staten ingrep i deras business och åtalade Kanada.

Det har också tagits som exempel på hur finanskapi­talismen, driven av skickliga globalt jobbande jurister, kan komma att blanda sig i vad suveräna stater gör.

TTIP-avtalet blir en ideologisk kartövning i liberalism. Vid ett av Svenska Bildningsf­örbundets numera ofta högprofile­rade seminarier om TTIP var de givna, renodlade vänsterkri­tikerna inte ens inbjudna. Men, liberaler emellan, fördes ändå en givande diskussion om att liberalism inte bara innebär ett fritt race för företagsam­het, utan också andra friheter och rättighete­r för både stater och människor.

Det är en viktig påminnelse i den svartvita finländska debatten som ofta inte blir mer än en förenklad företagsli­beralism uppblandad med luthersk arbetsmora­l och löpande bandtänk under Juha Sipiläs begynnande era.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland