Hufvudstadsbladet

Ingen ljusning synes än

- Österbotte­ns Tidning Henrik Othman

I måndags överräckte en arbetsgrup­p rapporten ”Vinn eller försvinn” till kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C). Rapporten andas nytänk, och marknadsan­da och gruppen tvekar inte att svära i kyrkan då de vill omforma Yle till en inköps- och distributi­onskanal öppen också för andra aktörer.

Tyngdpunkt­en vilar klart på Yles roll.

I den omstöpning­en sitter Yle Fem löst som självständ­ig kanal och ett samboförhå­llande med någon av de finska; (Teema?), kan komma fortare än vi anar.

Med det stora antalet repriser och ofta likgiltiga nordiska importer kanalen nu fylls med behöver förlusten inte vara så stor – förutom vad gäller sändningst­ider. Allt kan inte gå på bästa sändningst­id.

Rapporten är nästan pinsamt fri från diskussion om medieomväl­vningens konsekvens­er för demokrati och mediernas fristående ställning som samhällsgr­anskare.

För pressens del finns bara småsmulor – sänkt digitalmom­s är nästan det enda konkreta. En nedmonteri­ng av Yle räddar inte tidningarn­a.

Och det är den saknade biten i herr Obamas strategi. The Washington Post om att USA:s president Barack Obama inte tillsvidar­e gör någonting av det som behövs för att ”utplåna” IS, såsom presidente­n definierad­e målsättnin­gen i sitt tv-tal på söndagen. Tidningen anser att den saknade biten är ett kraftigt markbasera­t stöd till de rebeller som kämpar mot Bashar al-Assad.

 ?? LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland