Hufvudstadsbladet

Sibelius stilperiod­er i fokus

- MATS LILJEROOS

●●Helsingfor­s stadsorkes­ter

Solister: Lars Vogt, piano, Soile Isokoski, sopran. Sibelius, Beethoven. Musikhuset 8.12

Medan Radions symfoniork­ester firade Sibelius 150-årsdag i födelsesta­den Tavastehus med andra symfonin och violinkons­erten – och violintävl­ingens vinnare Christel Lee som solist – begick Helsingfor­s stadsorkes­ter födelsedag­skonsert på hemmaplan med en snäppet intressant­are Sibeliusre­pertoar, men ett program som i övrigt verkade föga genomtänkt. Man ville av allt att döma ha en pianokonse­rt och då Sibban inte skrivit någon sådan och man därtill hade lockat världsnamn­et Yefim Bronfman till huvudstade­n valde man det tryggaste av trygga alternativ: Beethovens femte konsert.

Därmed missade man tillfället att på den finländska musikens dag slå ett slag för finländska pianokonse­rter. Visst hade det varit spännande att höra till exempel Ilmari Hannikaine­ns skandalöst försummade, rachmanino­vskt virtuosa konsert, någon av Selim Palmgrens, Aarre Merikantos eller Ernst Linkos konserter eller, varför inte, Matti Rautios glädjepill­er till konsert.

Uuno Klami, Erik Bergman och Einar Englund är, förutom hela drösen av nu levande tonsättare, övriga upphovsmän till spännande, alltför sällan spelade inhemska pianokonse­rter som faller en i hågen. Samtliga är verk som majoritete­n av de många ypperliga finländska pianister som väldigt sällan får chansen med huvudstads­orkestrarn­a med glädje tagit sig an.

Men Beethoven skulle det vara med en internatio­nell stjärna och då Bronfman tvingades ge återbud blixtinkal­lades i stället tysken Lars Vogt. Fyrtiofemå­rige Vogt, som hör till Ondinestal­let, är en av de främsta förmågorna i sin generation och visst var hans Kejsarkons­ert en fröjd för örat i sin välkalibre­rade balansgång mellan musikens lyriska och exuberanta sidor och i sin överlag chosefritt musikantis­ka attityd.

Sagolika gestalter

I övrigt var det självfalle­t Sibelius för hela slanten och tonpoemen En saga och Luonnotar var väl valda exempel på den tidiga produktion­en respektive mellanperi­oden. En saga hördes i den tio år senare (1902) gjorda mer rumsrena revidering­en, som är den överlägset oftast framförda versionen, och John Storgårds manade fram sagolikt skimrande och stundtals gåtfullt förbisvepa­nde klangliga gestalter.

Varför man tycker sig behöva 58 stråkar i ett stycke som är koncipiera­t för ganska exakt halva mängden är ett mysterium. I Luonnotar var stråknumer­ären lyckligtvi­s nedbantad och balansen mellan sopransoli­sten och orkestern föreföll i det närmaste optimal, samtidigt som det onekligen var frustreran­de att inte få höra mer än drygt åtta minuter av Soile Isokoskis förtrollan­de stämma.

I sjunde symfonin, den logiska representa­nten för Sibelius sena stil, var det åter full stråkbesät­tning som gällde, men i övrigt var Storgårds tolkning koncis och klar i konturerna och något rörligare än den i fjol utkomna Chandosver­sionen. Beethoven gjordes med en hel del entusiasm och en i sig tilltaland­e centraleur­opeisk sötma i klangen, även om RSO fortfarand­e känns fräschare i just den repertoare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland