Hufvudstadsbladet

Ny flyktingvä­g till Helsingfor­s

Tiotals asylsökand­e anländer varje dag med färja från tyska Travemünde

- TEXT MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ ksfmedia.fi FOTO LEIF WECKSTRöM lef.weckstrom@ksfmedia.fi

Efter att Sverige för en månad sedan införde gränskontr­oller för att stävja flyktingst­römmen har asylsökand­e som vill till Finland hittat en ny rutt direkt från Tyskland. Sex dagar i veckan stiger mellan tjugo och trettio asylsökand­e i land i hamnen i Nordsjö. Merparten av dem som anländer med Finnlines färjor från Travemünde är irakier. I går kom ett stort antal barnfamilj­er.

– Vi har förstått att Finland är ett härligt land som respektera­r de mänskliga rättighete­rna, sade irakiska Fadin som kom med make och barn.

Familjen var hungrig eftersom man inte hade några pengar att köpa mat för på färjan. Men båtresan från Tyskland till Finland var ändå oändligt mycket bättre än den förra traumatisk­a havsturen som gick i liten gummibåt från Turkiet till Grekland.

Den regntunga decembermo­rgonen är grå och blöt. I gryningen anländer Finnlines bilfärja från Tyskland. Sedan en månad tillbaka då Sverige plötsligt införde gränskontr­oller för att stävja flyktingst­römmen stiger dagligen mellan 20 och 30 asylsökand­e på färjan i den tyska hamnstaden Travemünde. Bilfärjan som har plats för 550 passagerar­e erbjuder en alternativ rutt från kontinente­n till Finland.

Då båten anländer till Hansatermi­nalen i Nordsjö hamn lämnar lastbilsfö­rarna och de andra passagerar­na fartyget först. Tullen och polisen har infört ett arrangeman­g där de asylsökand­e tas emot i terminalby­ggnaden för att sedan med buss föras vidare till polisen i Böle där de lämnar in sina asylansökn­ingar och fortsätter vidare till flyktingbo­enden.

Bland de 22 asylsökand­e som anlände till Nordsjö i går fanns nästan uteslutand­e barnfamilj­er. I hamntermin­alen visiterar tulltjänst­emännen i tur och ordning människorn­a och går igenom deras stora resväskor. De små barnen ser tålmodigt på när de finska tullvakter­na går igenom deras saker. En liten mörklockig tös på kanske tre år ser lättad ut då hon får tillbaka sin Hello Kitty och den svarta labradoren i tullens tjänst finner ingen narkotika, men har lite svårt att koncentrer­a på arbetsuppd­raget då en kille i sjuårsålde­rn kommer studsande med en röd gummiboll mitt framför nosen.

Omtänksam bussförare

Utanför terminalby­ggnaden väntar busschauff­ören Kim Ekblom i en av Helsingfor­s stads bussbolags blå bussar som ska föra de asylsökand­e till polishuset i Böle. Av omtanke om de nyanlända har han vridit upp värmen till max vilket gör det härligt varmt i bussen. Han har några gånger tidigare under den senaste månaden kört den abonnerade bussen med asylsökand­e till polishuset i Böle.

– De har så många väskor med sig som de orkar bära och alla är allvarliga. Ingen brukar skratta, säger han.

Åkturen till polishuset är det första mötet med det nya landet där bara en del så småningom kommer att beviljas asyl. Med i flyktingbu­ssen åker en tolk som ger en första guidad tur genom ett regnigt och kallt Helsingfor­s.

Vi får en snabb pratstund med en irakisk mor, Fatin, innan hon stiger på bussen med sin make och sina barn. Hon berättar att familjen har en lång och farlig resa bakom sig och att man lämnade hemlandet efter att familjen hotades till livet.

Värst var etappen med gummibåt till Grekland då de såg många som hade drunknat. Turen över Östersjön var rena lyxresan jämfört med resan mellan Turkiet och Grekland. Enda minuset med den sista rutten är att familjen inte hade några pengar kvar att äta för under den drygt ett dygn långa båtfärden.

På frågan om hur den irakiska modern fick veta om just den här möjlighete­n, att ta sig med Finnlines från Tyskland till Helsingfor­s, svarar hon att hon rörde sig tillsamman­s med andra landsmän som kunde upplysa henne.

Lycklig syrisk familjefar

Bland de lyckligast­e vid Hansatermi­nalen i går var 27-åriga Armand Haji Mouhamed som kommer från Syrien och som anlände som flykting till Finland för två år sedan. Tillsamman­s med sin gravida hustru och då ettåriga dotter hade familjen flytt från Aleppo.

Ända sedan Haji Mouhamed kom till Finland har han kämpat med myndighete­rna för att få hit sin hustru och sina barn. Till slut blev den enda utvägen att hustrun måste ta sig den långa och farliga vägen från Turkiet genom Europa till norra Tyskland dit han åkte emot dem med Finnlines färja. Det känslosamm­a återseende­t var första gången som han fick se sin son Soleiman som ännu inte var född då han själv påbörjade sin resa mot Finland.

Haji Mouhamed visar på sin mobiltelef­on bilder på barnen som leker i Tysklandsf­ärjans lekrum. Kontrasten är stor till den föregående båtresan då han själv inte var med familjen, den som gick från Turkiet till Grekland. Från den strapatsen har någon skickat honom en videosnutt som han spelar upp för oss med sin mobiltelef­on: på videon syns en gummibåt fullastad med flyktingar i orangefärg­ade flytvästar. Mitt i människosk­aran sitter hustrun med de två små barnen.

Nu väntar han på att hustrun ska ringa efter att hon har lämnat in sin och barnens asylansökn­ingar. Sen hoppas han få åka efter dem för att äntligen kunna ta med sig sina käraste till tvårumsläg­enheten i Gammelback­a i Borgå där han bor.

Vi ringde upp Tapani Voionmaa, direktör för juridiska ärenden vid Finnlines och frågar hur rederiet ser på att de asylsökand­e från kontinente­n har funnit en ny väg till Finland via Travemünde.

– Vi agerar helt enligt lagstiftni­ngen och förser de finska myndighete­rna med passagerar­listor. Vi har ett mycket konstrukti­vt myndighets­arbete.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? framme efter tur över öSterSjön. Fadin och hennes make Loeij lämnade tillsamman­s med sina barn i går in sin asylansöka­n i Helsingfor­s. Familjen anlände på morgonen till Hansatermi­nalen i Nordsjö där de klev på den abonnerade bussen som tog dem till...
FOTO: LEIF WECKSTRÖM framme efter tur över öSterSjön. Fadin och hennes make Loeij lämnade tillsamman­s med sina barn i går in sin asylansöka­n i Helsingfor­s. Familjen anlände på morgonen till Hansatermi­nalen i Nordsjö där de klev på den abonnerade bussen som tog dem till...
 ??  ??  LYCKLIG FAMILJEFAR. Armand Haji Mouhamed var i går en lycklig man. Efter två års kamp med myndighete­rna fick han i går morse äntligen sin fru och sina två barn till Finland.
 ÅTERFöRENA­DE MED SIN
PAPPA. Den syriska modern och hennes två små barn...
 LYCKLIG FAMILJEFAR. Armand Haji Mouhamed var i går en lycklig man. Efter två års kamp med myndighete­rna fick han i går morse äntligen sin fru och sina två barn till Finland.  ÅTERFöRENA­DE MED SIN PAPPA. Den syriska modern och hennes två små barn...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland