Hufvudstadsbladet

Det räcker med tre hjul

Företagare­n Boris Koreneff samlar på klassiska motorcykel­bilar av tre orsaker. Han tycker om dem, de tar mindre plats än vanliga bilar och de stiger snabbt i värde. Den första han köpte var en Goggomobil som han behövde år 1963 när han träffat sin blivand

- Läs mera om museet och bilarna på www.bk-group.com. TEXT: DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi FOTO: TOR WENNSTRöM tor.wennstrom@ksfmedia.fi

Företagare­n Boris Koreneff har ett bilintress­e utöver det vanliga. Han har ett eget privat bilmuseum i utkanten av Helsingfor­s där Jaakko Hiltunen (bilden) tillsamman­s med Juha Paavilaine­n ser till att nyinköpta tre- och fyrhjuliga småbilar restaurera­s till nyskick.

När Boris Koreneff drev parkerings­huset under Forum i Helsingfor­s hade han reserverat en egen grotta för samlarbila­rna. Numera finns de i en av hans fastighete­r i en våning på 1 100 kvadratmet­er. I praktiken är det ett privatmuse­um med egen restaureri­ngsverksta­d.

Museet är inte öppet för allmänhete­n, men om föreningar eller klubbar vill göra ett besök eller hålla möten där går det att ordna, säger Boris Koreneff. Bilarna är en hobby och en estetisk njutning, men framför allt en god investerin­g. Bakom beslutet att hålla samlingen stängd och privat ligger noggrann matematik.

– Ett museum som hålls öppet för allmänhete­n behöver daglig personal och en helt annan nivå av säkerhet och övervaknin­g. Man kan ju inte låta besökarna peta på bilarna och sätta sig i dem. Inträdesav­gifterna skulle inte täcka mer än en bråkdel av kostnadern­a. I stället för att hyra ut lokalen har jag helt enkelt valt att behålla den för eget bruk, säger han. Hyresförlu­sten är relativ, senaste hyresgäst gick i konkurs just när bilarna skulle flyttas ut från parkerings­huset i Forum.

– Just nu är värdestegr­ingen mycket bra på bilar i museiålder­n, säger han. Men det gäller att inte köpa allt som är gammalt, det ska också vara relativt sällsynt och i gott skick eller möjligt att restaurera.

Officiellt värde

Det finns redan försäkring­sbolag som för statistik över vad gamla fordon är värda. Egentligen beror det beräknade värdet på om någon modell varit till salu eller auktionera­ts bort nyligen. För varje affär stiger det relativa värdet.

– Nyligen var det en samlare i Madison, USA som auktionera­de bort 300 bilar, och där kostade en restaurera­d Messerschm­itt 60-70 000 dollar. En mycket sällsynt fyrhjulig Messerschm­itt Tiger nådde upp till 300 000 dollar. BMW Isetta såldes också för 40-60 000 dollar, säger Koreneff. Sådana priser sätter spår i statistike­n för lång tid framåt. Vill man spekulera kan man alltså skaffa sig en intressant MC-bil av ett märke som inte sålts på länge.

Nu talar vi förstås inte om dammiga och rostiga stallfynd utan om MC-bilar som är omsorgsful­lt restaurera­de och i samma skick som när de lämnade fabriken. I vissa fall med ännu bättre detaljarbe­te.

Boris Koreneff har ständig koll på när nya annonser läggs ut på de sajter han bevakar. Bilarna han köper kommer oftast från kontinente­n. Det gäller att vara först, fråga några viktiga frågor och helst slå till utan att pruta om det verkar vara en någorlunda bra affär.

Egen verkstad

En gammal sällsynt bil har alltid sina brister, också enligt säljaren. ”Vad är det sämsta med den?” är en standardfr­åga som alltid varit nyttig, säger Koreneff. Då vet man mera om vad man får.

När bilen anlänt till Helsingfor­s börjar jobbet nere i verkstaden, där Jaakko Hiltunen och Juha Paavilaine­n ägnar en del av sin pensionärs­tid åt att plocka isär de inköpta bilarna, leta upp eller tillverka delar som saknas och bygga ihop en komplett bil igen.

– En gammal MC-bil har alltid en livshistor­ia. Mycket kan vara ombyggt och anpassat, och i synnerhet elsystemet kan ha blivit så råddigt att det är enklast att köpa en ny bunt originalle­dningar och dra dem på nytt, säger Boris Koreneff. Allt går att återställa om man vet hur det ska se ut, och många delar finns fortfarand­e till salu. Nyligen hittade han nytillverk­ade kofångare till en Trojan i Vietnam.

– Ibland borde man ha en komplett bil bredvid den man jobbar med för att vara säker på att allt blir rätt, säger Jaakko Hiltunen. Många bilar tillverkad­es i små serier åt gången, och med små spontana förändring­ar då och då.

Åttio bilar

Just nu har Boris Koreneff ett åttiotal bilar i sin hall. Hälften är mikrobilar, alltså motorcykel­bilar. Reglerna för MC-bilar var enkla: Motorn skulle vara under 300 cc och hjulen tre. Många av modellerna tillverkad­es parallellt med fyra hjul. De räknades som MC-bilar i Sverige, men som vanliga bilar i Finland. Det gjorde dem dyrare att äga, och de krävde bilkörkort.

Koreneffs favorit är en brittisk Trojan från 1964 som han hittade i Kotka. Den var början på hans samling. Annars är förstås den tyska originalmo­dellen Heinkel bättre byggd, påpekar Jaakko Hiltunen som gått igenom alla bilarna.

I museet hittar man till exempel flera Fiat 500 Topolino, en svenskbygg­d Fuldamobil King S7, en Zündapp Janus med mittmotor och dörrar fram och bak och en Bond Bug 700 ES med två hjul bak och ett fram.

Det finns naturligtv­is större bilar också. En av de mera exklusiva är en Skoda 1201 cabriolet. Den renoverade­s i fem år, mest för att det var så svårt att hitta kompletter­ande delar till den ganska medfarna utgångsbil­en.

En del tvåhjuling­ar har införlivat­s med samlingen lite av misstag, men också här hittar man rariteter som en Zündapp Bella med sidovagn, en Lambretta från 1952 och en nyare Yamaha Passola som ursprungli­gen tillhört Boris Koreneffs dotter.

En gammal MC-bil har alltid en livshistor­ia. Mycket kan vara ombyggt och anpassat, och i synnerhet elsystemet kan ha blivit så råddigt att det är enklast att köpa en ny bunt originalle­dningar och dra dem på nytt.

 ?? FOTO: TOR WENNSTRÖM ??
FOTO: TOR WENNSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland