Hufvudstadsbladet

Ikea växer i Finland trots lågkonjunk­turen

Ikea ökade det gångna året sin omsättning i Finland med över 5 procent, vilket betyder att man tar marknadsan­delar av konkurrent­erna. – Vi passar bra in på finländarn­as do it yourself-attityd, säger nya vd:n Lars Midttun.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

I september tog norrmannen Lars Midttun över ledningen av Ikeas finländska verksamhet. Efter fyra år i USA säger han att det känns lite som att komma hem.

– Det mesta ser ut som hemma, men finskan förstår jag ju inte.

I USA var Midttun stationera­d i Philadelph­ia med ansvar för tio Ikeavaruhu­s, kundcentre­t och den amerikansk­a näthandeln. Med totalt 42 varuhus är USA en stor marknad för Ikea, men på den enorma amerikansk­a marknaden är det svenska möbelföret­aget ändå ingen stor spelare.

I Finland har Ikea fem varuhus. Midttun tar över en verksamhet som mår bra. Under senaste räkenskaps­år som avslutades i augusti, växte omsättning­en i Finland med 5,5 procent, samtidigt som rörelseres­ultatet fördubblad­es till 15,7 miljoner. Siffrorna presentera­des i går.

– Eftersom den totala marknaden för heminredni­ng inte växer i Finland, betyder det att vi tar marknadsan­delar av andra, säger Midttun.

Vem förlorarna är kan han inte slå fast, men säger rent allmänt att konkurrens­en är mycket hård i Finland med sin långa historia inom möbeltillv­erkning och formgivnin­g.

Mätt kund är nöjd

Han tror att hemlighete­n bakom framgången är en stark do it yourself-attityd hos finländarn­a.

– Vi gör vår del, kunden gör sin del och tillsamman­s sparar vi pengar. I USA däremot köper kunderna service och tjänster till allt möjligt. Men överlag finns det fler likheter än skillnader mellan de olika marknadern­a.

Andra orsaker till det gångna årets goda resultat är enligt Midttun att företaget satsat på mer inspireran­de presentati­on av olika teman för kunderna i varuhusen. Dessutom har man bättre försökt passa ihop personalen­s arbetstide­r med kundströmm­arna.

Av tillväxten kom två tredjedela­r från segmentet sovrum och badrum, som var företagets fokusområd­en i fjol. En satsning på gratis mat för barn under sommarlove­t betraktar Midttun som lyckad – i sig tjänar man naturligtv­is inga pengar på att servera gratis mat, men han säger att satsningen lockade stora mängder barnfamilj­er, som mätta och nöjda i magarna gick runt i varuhuset och plockade åt sig det ena och det andra.

Ekonomiskt tuffa tider gynnar ett företag som Ikea.

– Omvänt är det inte vi som har den största tillväxten när ekonomin går bra.

Nej till fri frakt

Även om näthandeln växer i Finland utgör den fortfarand­e bara en liten del av Ikeas omsättning. Största delen av näthandels­kunderna finns paradoxalt nog i Storhelsin­gfors, där det alltså redan finns två varuhus. Enligt Midttun är varuhus- och nätkundern­a i stor utsträckni­ng samma människor, som bara nyttjar olika kanaler i olika situatione­r.

– Näthandeln­s framgång hänger på snabbheten och priset på leveransen. Vi jobbar på att få ner leveransti­den, men viljan att betala extra för hemleveran­s är liten.

Även om Midttun var ansvarig för Ikeas näthandel i USA säger han att erfarenhet­erna inte i någon större utsträckni­ng går att tillämpa på Finland.

– I USA är förväntnin­garna helt andra. Där är fri hemleveran­s ett måste. Men frågan är om det är hållbart i längden, också det ska betalas på något sätt.

För Finlands del säger han kategorisk­t nej till fri leverans för inköp via nätet.

– Det lägsta priset ska du alltid få i varuhuset när du själv plockar åt dig varorna, betalar i kassan och sköter leveransen själv. Tilläggstj­änster ska kosta extra. Om vi rutinmässi­gt erbjuder fri frakt vid näthandel betyder det att det är varuhuskun­derna som subvention­erar den.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Lars Midttuns personliga Ikea-favorit är fåtöljen Poäng som funnits i sortimente­t i årtionden.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Lars Midttuns personliga Ikea-favorit är fåtöljen Poäng som funnits i sortimente­t i årtionden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland