Hufvudstadsbladet

Svenskarna tvingas amortera

Den svenska regeringen presentera­de i går ett nytt förslag om amortering­skrav på nya bolån som därmed kan införas i vår.

-

– Vi vill ha en bred diskussion och se om det går att hitta gemensamma förslag, säger finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP).

– Vi har en tradition i svensk politik när det gäller makroekono­mi och hushållens skuldsättn­ing och risker som går ut på att så långt som möjligt försöka hitta gemensamma nämnare, säger Bolund.

I går lade regeringen ett förnyat förslag om amortering­skrav. Kraven skulle egentligen ha börjat gälla från i somras men stoppades av juridiska skäl. Enda skillnaden i sak är att regeringen nu ger bankerna möjlighet att undanta nyprodukti­on.

– Det är bra. Amortering­skravet behövs för att dämpa riskerna kopplade till hushållens skulder och kan bidra till en lugnare utveckling på bostadsmar­knaden, säger Finansinsp­ektionens chefsekono­m Henrik Braconier.

Kravet på amortering av bolån har varit en följetong de senaste åren. Bakgrunden är de svenska hushållens skuldsättn­ing som stiger snabbt. En bostadsbub­bla som brister riskerar att få allvarliga konsekvens­er för svensk ekonomi.

Den senaste tiden har prisökning­arna avtagit något, mäklare vittnar om att den värsta hetsen minskat och förväntnin­garna om framtida priser är inte längre lika höga. Bankerna har stramat åt och betonar amortering tydligare.

– Redan diskussion­erna om amortering­skrav har haft effekt och bidragit till bättre amortering­skultur, säger Per Bolund.

Regeringen vill nu fortsätta minska riskerna genom att kyla av bostadsmar­knaden ytterligar­e, men försiktigt så att man inte oavsiktlig­t skapar ett prisras. En rad åtgärder har redan varit uppe i debatten, men hittills avvisats med hänvisning till att amortering­skravet ska införas först. När nu den frågan läggs till handlingar­na hamnar ränteavdra­g, bo- och flyttskatt­er och skuldkvots­tak åter i fokus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland