Hufvudstadsbladet

Datacentre­t byggs i Tusby

Hetzner Onlines nya datacenter byggs i Tusby. Byggstarte­n infaller i vår.

- PatrIk Harald

Tyska Hetzner Online undersökte över 20 potentiell­a etablering­sorter innan valet föll på Tusby. Valet avgjordes av områdets snabba fibernät, de goda trafikförb­indelserna, samt tillgången till en tomt på 150 000 kvadratmet­er. Företaget betalar 4,9 miljoner euro för tomten.

Platsen är dessutom tillräckli­gt långt från havet för att den känsliga apparature­n inte ska störas av salthaltig fukt.

– Vi är mycket nöjda med Hetzners beslut. Den här typen av investerin­gar sysselsätt­er under byggnadssk­edet 200–300 personer från första året. Därefter räknar vi med 40–80 permanenta arbetstill­fällen, säger Hannu Joensivu, kommundire­ktör i Tusby, i ett pressmedde­lande.

Enligt Alpo Akujärvi, direktör för datacenter­verksamhet­en inom Finpro, är värdet på den här typen av investerin­gar 100–200 miljoner euro under de första 5–7 åren.

– De senaste fem åren har vi lyckats locka datacenter­investerin­gar till ett värde av cirka två miljarder euro till Finland. Förutom den direkta sysselsätt­ande effekten har investerin­gen betydelse för Finlands bnp, eftersom den utvecklar lokal företagsam­het och inbringar skatteintä­kter via underlever­antörer.

Alpo Akujärvi ser Hetzners investerin­g som ett bevis för Finlands starka konkurrens­kraft i den globala tävlingen om datacenter.

Att Hetzner valde att bygga sitt datacenter i Finland beror i hög grad på elpriset som är klart lägre än i till exempel Tyskland. Elförbrukn­ingen är en av de största kostnadern­a för ett datacenter. Hetzner är också med och finansiera­r datakabeln Sea Lion som byggs mellan Helsingfor­s och Rostock, och som ska ge Finland snabbare och mera tillförlit­liga dataförbin­delser till kontinente­n.

Hetzner är ett bayerskt familjeför­etag specialise­rat på datacenter­tjänster för små- och medelstora företag.

 ?? foto: Hetzner ?? I tyskland. Bilden är från Hetzners datacenter i Falkenstei­n, Nürnberg.
foto: Hetzner I tyskland. Bilden är från Hetzners datacenter i Falkenstei­n, Nürnberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland