Hufvudstadsbladet

Klimatmöte­t kan inte stoppa omställnin­g inom energisekt­orn

- ALEXANDER LIDGREN VD THOMAS BENGTSSON Styrelsens vice ordförande Cleantech Invest

Förnyelseb­ara lösningar konkurrera­r ut fossil produktion på flera marknader och ett stort antal nya innovativa företag står väl rustade att delta i energisekt­orns omställnin­g. Det pågående klimatmöte­t kan stärka eller försvaga denna utveckling, men inte stoppa den.

Den installera­de kapacitete­n i världens vindkraftv­erk överstiger i år kapacitete­n i världens kärnkraftv­erk och utbyggnade­n av solenergi pågår i ett ännu högre tempo än vad som gäller för vindkraft. Nära hälften av nya kraftverk under 2014 baserades på förnyelseb­ar energi. Detta är en följd av teknisk utveckling som innebär att förnyelseb­ar kraftprodu­ktion blivit billigare än utgående produktion baserad på fossil råvara.

Priset på solel har mer än halverats de sista tio åren. Kostnaden för att lagra energi minskar lika snabbt som produktion­skostnaden för vindoch solel. Detta bidrar till att energisekt­orn nu utvecklas utanför energibola­gen och utan ökad import av energiråva­ra. Ett illustrati­vt exempel är att så lite som 10 procent av den förnyelseb­ara energin i Tyskland är typiskt producerad av ett traditione­llt energibola­g.

Kostnadsku­rvorna fortsätter nedåt. En stor mängd innovativa tekniker är på väg att än mer kostnadsef­fektivt producera el från solen och lagra den. Den sista kolbiten kommer därmed inte bli den sista utan dessa tillgångar kommer att vara värdelösa långt innan utbudet är slut. Detta har exempelvis Storbritan­nien in- sett när britterna nu annonserar en utfasning av sin kolkraft till 2025.

Ett steg i att minska bördan på ekosysteme­t är att använda det som producerat­s längre men trenden har i stället blivit att vi använder det vi köper allt kortare tid. Detta är med nya affärsmode­ller möjligen på väg att ändras. Många av delningsek­onomins högst värderade företag är amerikansk­a, bland dem märks Uber och Airbnb (som nyligen värderades till 25 miljarder dollar i en nyemission) men det finns även flera nordiska företag i detta segment. Bland dem märks finska online resale-bolaget Swap.com som har vuxit med 16 procent per månad i två år.

Ett annat sätt att skynda på övergången till ett energisyst­em utan fossila bränslen är att direkt minska användning­en av energi. Det ligger inga pengar på marken, heter det inom nationalek­onomin men inom energieffe­ktivitet gör det faktiskt det. Ett flertal åtgärder för energieffe­ktivitet kan räknas hem nära nog direkt, förutom för den som säljer energin. Det finns ett flertal lösningar för energieffe­ktiviserin­gar som betalar sig inom ett år.

Det finns ett synsätt att den affärsmäss­iga klimatutma­ningen främst handlar om ny hårdvara som är mycket kostsam att utveckla och att nya tekniker behöver finansiera­s med subvention­er men detta stämmer bara delvis.

Förutsägba­ra och tydliga styrmedel såsom grön skatteväxl­ing, utfasning och långsiktig­a förbud mot det som är dåligt för miljön är enligt vår mening effektiva styrmedel för att stimulera utveckling av nya klimatsmar­ta företag och de belastar heller inte skattebeta­larna i den utsträckni­ng subvention­er gör. I Kalifornie­n diskuteras exempelvis förbud mot renodlat fossildriv­na fordon. Ett företag är ett verktyg som löser problem som vi är beredda att betala för. Rätt köpsignale­r skapar rätt lösningar.

I en relativt nära framtid kostar elbilar, batterier och solpaneler betydligt mindre än i dag och förnyelseb­ar elektrifie­ring har spridit sig ytterligar­e, även dit nationella elnät inte når i dag.

Denna framtid är inom räckhåll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland