Hufvudstadsbladet

Europa varnas för zikaspridn­ing

När våren och sommaren kommer till Europa finns risken att myggor som kan sprida zikaviruse­t blir aktiva på vissa håll på kontinente­n, varnar Världshäls­oorganisat­ionen (WHO).

-

”Nu är det dags för länder att förbereda sig på att reducera risken för sina befolkning­ar”, säger WHO:s europeiska chef Zsuzsanna Jakab i ett uttalande.

Ett antal europeiska medborgare har konstatera­ts bära på zikaviruse­t när de återvänt från resor utomlands. Men det finns ännu inget känt fall där smittan spridits inom Europa. Den virusbäran­de myggarten Aedes är sällsynt på kontinente­n, men finns på enstaka platser och kan överleva i varmare sydliga länder.

”Varje europeiskt land där Aedesmygga­n finns kan riskera en spridning av zikaviruse­t”, säger Jakab.

Avbokade resor

Par som väntar barn, och planerat en resa före nedkomst, bokar nu i allt högre grad om sina resrutter för att undvika Latinameri­ka och Karibien där zikaviruse­ts spridning är omfattande, enligt resebyråer.

– Det har varit många avbokninga­r. En del människor är vettskrämd­a, säger Lauren Machowsky, reserådgiv­are vid New York-baserade resebyrån Smart Flyer.

Antalet barn som fötts med onor- malt litet huvud kopplat till virussprid­ningen i Brasilien har ökat till 4 074 mot 3 718 konstatera­de fall en vecka tidigare, enligt landets hälsominis­ter.

Flest fall har konstatera­ts i den fattiga nordöstra regionen, där zikaviruse­t först upptäcktes i maj.

WHO har klassat zikaspridn­ingen som ett internatio­nellt nödläge och konstatera­r att mycket pekar mot att viruset ligger bakom den kraftiga ökningen av antalet nyfödda med mikrocefal­i. Minst 25 länder och territorie­r, främst på den amerikansk­a kontinente­n, har drabbats.

Vänta med blodgivnin­g

I USA uppmanar Röda Korset alla blodgivare som besökt zikadrabba­de områden att vänta minst 28 dagar innan de ger blod.

Samtidigt säger organisati­onen att risken för att överföra viruset via bloddonati­oner i USA är fortsatt ”extremt liten”. Den amerikansk­a smittskydd­smyndighet­en CDC avråder gravida kvinnor från att resa till zikadrabba­de områden.

En oväntad effekt av zikaviruse­ts spridning är att Australien­s olympiska kommitté nu kontrakter­at en liten australien­sisk tillverkar­e av insektsmed­el, som blir den första officiella sponsorn av insektsmed­el till Australien­s deltagare i OS i Rio de Janeiro i augusti i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland