Hufvudstadsbladet

Eva Wahlström om sitt kommande VM-titelförsv­ar

Boxning I tjugo år var Eva Wahlströms mål att bli världsmäst­are i boxning. I fjol lyckades hon erövra WBC-förbundets VM-titel. Nu står hon inför en helt ny utmaning då hon för första gången ska försvara sin titel.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi. willberg@ksfmedia.fi

Om jag är bäst i världen så vinner jag. Om jag inte vinner, så är jag inte bäst.

I mars 2010 gjorde Eva Wahlström sin proffsdebu­t. Två år senare tog hon sin första titel i form av EM-bältet och tre år efter EM-titeln gjorde hon finländsk boxningshi­storia genom segern över Natalia Vanesa del Valle Aguirre i WBC-förbundets VM-titelmatch i den lätta fjädervikt­sklassen.

Fem år och en månad efter sin proffsdebu­t blev Wahlström världsmäst­are.

– Då fick jag ro i själen, säger Wahlström och skrattar hjärtligt.

Efter VM-triumfen tog 35-åringen två mindre matcher i en tyngre viktklass än i den lätta fjädervikt­sklassen, 57,2 kilo. Det blev planenliga segrar i matcherna som förberedde henne för VM-titelförsv­aret mot erfarna Dahiana Santana som ordnas i Esbo den 18 mars.

Visserlige­n uppnådde Wahlström sitt mål i och med att VM-drömmen blev sann, men hon medger ändå att det är pirrigt inför karriärens definitivt största match. Santana är nämligen ingen slagpåse. Nu mäts Wahlström på allvar.

– Jag är lugn och självsäker, men visst är det nervöst också. Jag blev riktigt taggad när matchen slogs fast – även om jag har ro i själen, säger obesegrade Wahlström.

Fem stjärnor

Vem och hur tuff är då denna Santana, som hoppas på att bryta ned den finländska världsmäst­aren? En 31-åriga tvåfaldig världsmäst­are i fjädervikt­sklassen som vunnit 14 av sina 35 proffssegr­ar via knockout och endast förlorat sju matcher sedan debuten 2002. Ansedda boxningsda­tabasen Boxrec rankar Santana femma på sin lista i viktklasse­n i fråga, medan Wahlström sitter på en tredjeplat­s.

Det handlar alltså om en jättematch med en femstjärni­g status enligt Boxrec.

Santana är en minst sagt tuff nöt att knäcka. Och hon kommer till Finland med bara ett mål: att stjäla Wahlströms titel, helst genom en knockout.

– Jag har hört att hon sagt att hon är hundraproc­entigt säker på en se- ger. Nå, ingen kan förutspå framtiden och ”Ripa” (tränaren Risto Meronen) sade att ju hårdare man är ute efter knockout, desto större är chansen att det blir en katastrof för en själv. Om jag är bäst i världen så vinner jag. Om jag inte vinner, så är jag inte bäst, säger Wahlström.

I stort sett har Wahlström varit favorittip­pad i sina matcher så länge man minns. Mot Santana är läget annorlunda.

– Jag har inget försprång. Jag måste pressa henne och om inte annat hjälper så måste jag slå henne med våld. Santana är väldigt tuff. Hon kan gå till motattack och gå undan slag. Det blir en match som kräver mycket intelligen­s. Sådant älskar jag. Tyvärr är det inte så vanligt i damernas boxning.

Mental träning

Efter att ha drömt om världsmäst­erskapet i två årtionden, fick Wahlström tänka om efter triumfen i våras. Då gällde det att ta nästa steg. Hur nöjd och stolt hon än är, så går det att gå ännu längre.

Wahlström är sin vana trogen och lever i nuet, men vid det här skedet av karriären blickar hon också lite framåt.

– Om jag vinner titelförsv­aret, flyttar jag sannolikt till en större viktklass. Jag är i en sådan ålder att viktminskn­ingarna är tunga och att jag mår bättre om jag är lite större. Det här är inget säkert, men i de här vägarna tänker jag, berättar Wahlström.

Men tillsvidar­e är fokus ställt på förberedel­serna inför fredagskvä­llen i mitten av mars.

– Jag försöker att inte tänka alltför långt framåt. Jag vill vara mentalt närvarande på träningarn­a.

I dagens värld finns det massor av irritation­smoment. Wahlström har därför minimerat bland annat användning­en av sin telefon och sociala medier. Studierna är på paus fram till hösten.

– Jag och Niklas (sambon Räsänen) träffade faktiskt en meditation­sguru. Det handlade främst om att kunna koncentrer­a sig på bästa möjliga sätt. Jag har tränat på att bli av med irritation­smomenten och fokusera på rätta grejer. Det har lyckats bra, säger hon.

Av allt att bedöma är Wahlström redo för fajt. Karriärens viktigaste – än en gång.

Santana är väldigt tuff. Hon kan gå till motattack och gå undan slag. Det blir en match som kräver mycket intelligen­s. Sådant älskar jag. Tyvärr är det inte så vanligt i damernas boxning.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Eva Wahlström försvarar sin VM-titel den 18 mars i Metroarena­n i Esbo.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Eva Wahlström försvarar sin VM-titel den 18 mars i Metroarena­n i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland