Hufvudstadsbladet

EU köper flyktingbr­oms för miljarder

Nu är det klart, EU-ländernas avtal om miljarder till turkiska flyktinglä­ger. Ändå är det inte oproblemat­iskt att EU köper sig en broms på invandring­en, säger EU-analytiker­n Teija Tiilikaine­n.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

EU-länderna är överens om hur man ska betala 3 miljarder euro till turkiska flyktinglä­ger för att förbättra situatione­n i dem och minska flyktingar­nas behov att ta sig till Europa.

Kritiker anser att det är förkastlig­t att EU betalar pengar till ett land med en usel människorä­ttssituati­on. Nils Torvalds i EU-parlamente­t påpekar ändå att pengarna går till lägren, inte till landets statskassa.

EU-analytiker­n Teija Tiilikaine­n förstår kritiken men säger att det är del i EU:s försök att stabiliser­a situatione­n. Hon ser ingen snabb lösning på vare sig Syrienkrig­et eller flyktingst­römmen. ●

EU-länderna är överens om detaljerna kring Turkiska flyktingfa­ciliteten, alltså de tre miljarder euro som ska förbättra situatione­n på de turkiska flyktinglä­gren. Vi betalar för att bromsa invandring­en till Europa.

Sedan EU valde den här lösningen förra hösten har kritiker påtalat det moraliskt tveksamma i att köpa sig en flyktingbr­oms. Extra problemati­skt är att fler människoöd­en ska hänga på Turkiet med sina brister i demokrati, mänskliga rättighete­r och yttrandefr­ihet.

– Kan EU acceptera att Turkiet är ett av de största fängelsern­a i världen för advokater, journalist­er och människorä­ttsförsvar­are? Hela avtalet går emot alla grundprinc­iper som EU står för, sade den svenska juristen Evin Cetin till KSF Medias tidningar i november.

Godtycklig­a fängslande­n, övergrepp, tortyr och förföljels­er av den kurdiska befolkning­en väcker kritik mot Turkiet. Men EU-parlamenta­rikern Nils Torvalds (SFP) påpekar ändå att pengarna riktas som de ska.

– Pengarna går inte till Turkiet utan till flyktinglä­gren där, och det är en jättestor skillnad. I Turkiet är få saker problemfri­a, säger han.

EU kritiserad­e Turkiet i en rapport förra hösten och krävde att landet vidtar åtgärder för att skydda rättssamhä­llet och yttrandefr­iheten.

”Inte problemfri­tt”

Direktör Teija Tiilikaine­n vid Utrikespol­itiska institutet betecknar avtalet som en bit i EU:s politik för att stävja flyktingst­römmen. Frågan be- handlas separat från medlemsför­handlingar­na med Turkiet. Är det moraliskt betänkligt att betala pengar till Turkiet för att minska invandring­en här? – Jag vill inte säga att det är berättigat, men situatione­n är svår också för EU, och vi måste samarbeta. Turkiet är också under enormt tryck. Man försöker se till helheten, men det är inte enkelt eller problemfri­tt. Det sker sådant i Turkiet som EU inte kan acceptera, säger Tiilikaine­n.

EU med drygt 500 miljoner invånare råkade i kris när 1 miljon flyktingar anlände förra året. Men Turkiet med 80 miljoner invånare ska klara av sina över två miljoner flyktingar med lite ekonomisk hjälp från EU.

President Sauli Niinistö sade i sitt tal till riksmötet att Europa inte klarar av en okontrolle­rad folkvandri­ng länge till, och att Europa börjat inse att flyktingsi­tuationen trots allt kan bli betydligt svårare.

– Presidente­ns ton reflektera­de att vi börjat inse hur svagt EU är, hur dåligt dess mekanismer fungerar. Hans budskap var att det leder till nationalis­m, och länderna tar egna beslut om gränserna. Nationella lös- ningar är ingen lösning, vi kan inte stänga gränserna. Presidente­n vill skynda på EU:s gemensamma politik, säger Teija Tiilikaine­n.

Både Torvalds och Tiilikaine­n säger att EU är bättre på att komma överens om principer än att implemente­ra dem.

– Turkiet är en del i det här samarbetet som vi måste få att fungera, säger Tiilikaine­n.

Ingen snabb lösning

Eftersom det är uppenbart att kriget i Syrien knappast får en snabb lösning riskerar flyktingtr­ycket i Mellanöste­rn att öka, och i förlängnin­gen också i Europa. Om Turkiet dämmer upp en del av strömmen söker sig resten andra vägar. En hårdare flyktingpo­litik i EU kan öka den illegala invandring­en och människosm­ugglingen.

– Här är Turkiets roll avgörande, säger Teija Tiilikaine­n.

Den usla ekonomiska situatione­n i Ryssland försvårar ekvationen ytterligar­e. Många anser att president Vladimir Putin riktar fokus på omvärlden för att hitta den fiende han behöver för att få det ryska folkets stöd.

– Det är nästan enda sättet för Putin, att fästa uppmärksam­het på utlandet och skapa en fiendebild av väst, inklusive EU. Ju mer han får det att se ut som att de västliga värderinga­rna är i kris, desto starkare framstår Ryssland trots sin ekonomi, säger Tiilikaine­n.

Som forskare säger hon inte att Ryssland fortsätter bomba Syrien för att försvåra flyktingsi­tuationen i Europa och därmed indirekt stärka sin egen maktpositi­on, men många gör den kopplingen. Nils Torvalds tänker ungefär lika:

– De ryska ekonomiska utsikterna är ytterst besvärliga, och det förklarar en hel del av Rysslands aggressivi­tet, säger han.

Teija Tiilikaine­n tror ändå inte att EU kollapsar under flyktingpr­oblematike­n.

– Jag är optimist och tror att EU kommer att klara sig. Vi har haft kriser förut, och de har sett allvarliga ut, men medlemslän­derna har alltid skärpt sig till slut. Det klarar sig, men det tar tid.

 ?? FOTO: EPA/SEDAT
SUNA ?? FLYKTINGPO­LITIK. EU-länderna betalar två miljarder euro för att förbättra situatione­n på de turkiska flyktinglä­gren och bromsa invandring­en till Europa. Finlands andel är 28 miljoner euro.
FOTO: EPA/SEDAT SUNA FLYKTINGPO­LITIK. EU-länderna betalar två miljarder euro för att förbättra situatione­n på de turkiska flyktinglä­gren och bromsa invandring­en till Europa. Finlands andel är 28 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland