Hufvudstadsbladet

”Sverige klarar högst 70 000 asylsökand­e”

70 000 asylsökand­e i år, och helst färre än så – det är vad Sverige klarar av enligt migrations­minister morgan Johansson. men migrations­verket pekar på att till och med dubbelt upp kan komma.

- Anna Svartström anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Nya osäkra prognoser visar att upp till 140 000 asylsökand­e kan komma till Sverige i år. Migrations­minister Morgan Johansson vill styra mot hälften, 70 000.

– Vi kommer inte att försätta Sverige i en sådan situation vi hade under hösten, sade Johansson på en presskonfe­rens i går. ●

Stockholm Det kan bli aktuellt med ytterligar­e åtstramnin­gar av flyktingpo­litiken i Sverige om antalet asylsökand­e ökar igen.

– Vi kommer inte att försätta Sverige i en sådan situation vi hade under hösten, sade migrations­minister Morgan Johansson på en presskonfe­rens i går.

– Vi måste styra ner mot 70 000 och gärna under det.

Den siffran är det lägsta scenariot i den prognos som svenska Migrations­verket presentera­de i går. Det bygger på att ”kontrollåt­gärderna” har effekt hela året och att nya åtgärder införs när fler igen börjar komma i maj.

Med det avses hur Turkiet och EU agerar, men också Sverige. Sverige gjorde i det närmaste en helomvändn­ing i sin flyktingpo­litik i höstas med gränskontr­oller, id-kontroller vid Öresund och tillfällig­a uppehållst­illstånd.

Enligt det högsta beräknings­alternativ­et kommer 140 000 asylsökand­e till Sverige, av dem är 27 000 ensamkomma­nde barn, och mellanalte­rnativet går på 100 000.

Alla tre alternativ är sannolika eftersom osäkerhete­n är mycket stor.

– Det går knappast att tala om en prognos längre. Framtiden bygger helt och hållet på politiska beslut och ageranden på EU-nivå och i Sverige, säger Migrations­verkets generaldir­ektör Anders-Danielsson i ett pressmedde­lande.

Verket betonar att drivkrafte­n hos människor att lämna sina hemländer inte har avtagit, ”utan är snarare större än någonsin”.

Enligt Morgan Johansson kommer Sverige ”inte att klara av” så höga tal som 140 000. Därför finns beredskap att vidta fler åtgärder.

Men i höstas, när regeringen be- slutade om sin stramare flyktingpo­litik, sade regeringsk­ollegan Miljöparti­et och vice statsminis­ter Åsa Romson att gränsen är nådd för vad det flyktingvä­nliga partiet kan gå med på. Sverige kan därmed stå inför en regeringsk­ris, påpekar bedömare.

Det största opposition­spartiet borgerliga Moderatern­a sade i sin tur i går att det kan behövas ytterligar­e åtstramnin­gar.

– Det vi behöver är en tillfällig paus så att vi får ordning i mottagande­t, det har vi inte nu, sade partiledar­en Anna Kinberg Batra till nyhetsbyrå­n TT.

Invandring­skritiska Sverigedem­okraternas ledare Jimmie Åkesson menar enligt TT att ”allt annat än en stängning av gränsen är otillräckl­ig”.

På torsdagen förlängde Sverige sina gränskontr­oller och id-kontroller­na vid Öresund kommer att ”vara kvar så länge de behövs”, enligt Morgan Johansson. Beslutet nu gäller till den första juli. De har kritiserat­s skarpt i Öresundsre­gionen där 8 000–9 000 pendlar med tåg över sundet per dag.

180 000 personer är nu inskrivna i mottagning­ssystemet i Sverige, en tredjedel av dem är i skolåldern. Kostnadern­a för Migrations­verket ökar med 55 miljoner euro i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland