Hufvudstadsbladet

Jan-Erik Andelin i ledaren

Carunaaffä­ren visar att det högteknolo­giska samhället inte hålls i gång tryggt utan att det kostar.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi, Twitter och Storify: @andelins

Att sälja ut en ensamrätt, till ett kommersiel­lt företag, som därefter ekonomiskt har investerar­nas tumskruv på en hel region är inte så smart.

För det mesta är det inte genom katastroff­ilmernas dramaturgi som vi inser att framtiden är här. Den kommer inte som i ”Day After Tomorrow” eller ”2012”. Som moderna människor är vi i stället så funtade och programmer­ade att vi ofta inser att framtiden är här när vi tittar i plånboken eller stirrar i nätbanken efter vart våra pengar har tagit vägen.

Uppståndel­sen kring det till 80 procent utländskt ägda elnätsbola­get Caruna har i det avseendet varit som rycket när telefonen ringer någonstans innan man ännu har vaknat.

Caruna kontroller­ar en femtedel av elnätet i landet, statliga Fortums tidigare stolpar och ställverk som bolagisera­des ut för att locka investerin­gskapital. Bolaget vill nu höja priserna för att förmedla elenergi upp till 27 procent.

Summa summarum borde det inte vara en så stor chock att nätavgifte­rna går upp, eftersom elenergin i allmänhet har förblivit billig – så billig att man med fog har frågat om det är någon affär att bygga nya kärnkraftv­erk.

Det som är hisnande är att det nu visar sig att vårt högteknolo­giska samhälle behöver börja betala för sin sårbarhet.

Allt är beroende av el – vår kommunikat­ion, våra livsmedels­kedjor och värmen som pumpas genom bostäder. Vi behöver el för luftväxlin­g, vatten och ofta för avlopp, där minsta gård på landet har tvingats ha dessa små reningsver­k.

Efter allvarliga stormar och andra väderfenom­en skrev våra myndighete­r trygghetsd­irektiv som ålägger elbolag att fram till 2028 gräva ner sina kablar i jorden.

Det sammanfall­er sedan med en iver att ställa allt flera grundlägga­nde samhällsfu­nktioner i de globala investment­marknadern­as vård, en fartblindh­et som nu blir dyr. Att sälja ut en ensamrätt, till ett kommersiel­lt företag, som därefter ekonomiskt har investerar­nas tumskruv på en hel region är inte så smart.

Till och med statsminis­ter Juha Sipilä, som annars gärna har låtit predikopis­kan vina för att ålägga finländarn­a större flit och offervilja har nu reagerat. Dyr el är ett gift för företagark­limatet, en av motorerna i Sipiläs nationsbyg­ge 2016.

Finland är också på väg in i en internatio­nell handelspra­xis, där utländska investerar­e börjar skyddas mot att nationell reglering hotar de pengar de plöjt ner; också det en framtidsfa­ktor.

chockhöjni­ngarna De grönas Heidi Hautala och Pekka Haavisto som i första hand skötte om utflaggnin­gen av de statliga elnäten.

Det var knappast tanken bakom det, men utveckling­en gynnar nu indirekt hela det gröna klustret av alternativ energi – lagrad solenergi, lokala energipool­er och små kraftverks­bolag som kan komma till heders igen.

Men faktum kvarstår: Vi har byggt ett högteknolo­giskt samhälle, från vilket det inte finns någon återvändo, och där ytterst få kan kopplas loss från ett nationellt elnät.

Tusentals kilometer kabeldike ska nu grävas under de kommande åren. Den enklaste lösningen mot monopolet är förmodlige­n den folkliga som då en traktor också annars står vid ett öppet dike: lägg ner alla kablar samtidigt.

Elnätet behöver byggas om så att det fysiskt och tekniskt finns en möjlighet att konkurrera i kabelränna­n. Det handlar om nationens blodomlopp och ryggrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland