Hufvudstadsbladet

Tölö får sin egna biograf

Film En del kallar dem skvatt galna. Men Kulturfabr­iken Korjaamo tror på biografern­as uppsving. I dag öppnar kvartersbi­on för allmänhete­n.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

– Tadaa! säger Sanna-Maria Halttunen och fäller ut ett litet serverings­bord ur stolen, ett sådant som finns i flygplanss­itsarna.

Serverings­borden är en liten lyx för dem som sitter på första raden i den sprillans nya Korjaamo Kino. Övriga sittplatse­r har bara en dryckeshål­lare. Men det är maten i sig som hon vill rikta uppmärksam­heten på:

– Korjaamos kök har planerat en egen snackmeny. Den som tröttnat på bioklassik­erna godis och popcorn kan tugga på lite tapas, beställa in en osttallrik eller sörpla i sig en hälsosam smoothie. Och efter bion kan man diskutera filmen över ett glas vin i en av Korjaamos restaurang­er, säger Sanna-Maria Halttunen, programche­f för den nya biografen.

I den stora biosalonge­n ryms 124 gäster i bekväma röda biostolar. Li- ka många till ryms i den andra salongen ”Kulmasali” men de får nöja sig med vanliga stolar.

”Kom som du är-bio”

Stadens små biografer har kämpat i motvind redan i många års tid. I januari stängdes Finlands äldsta biograf, 107-åriga Maxim, för renovering utan några tydliga löften om att återuppstå som just bio. Även Kino Engel och Bio Rex stängs för renovering i år. Och drömmen om den gräsrotsfi­nansierade Bio Axa i Tölö gick i kras för ett par år sedan. Är ni inte lite galna som ännu tror på den lilla kvartersbi­ografen? – Tvärtom, vi tror att bion får ett uppsving. I fjol slog finländarn­a nytt rekord i biobesök. Det finns också gott

om exempel på små biografer som klarar sig bra, som Kino Tapiola i Hagalund i Esbo som redan klarat sig fint i många år, och Aalto-universite­tets Kino Sheryl i Arabiastra­nden. Dessutom måste någon fylla ut tomrummet efter Maxim, Engel och Rex. Korjaamobi­on passar utmärkt för olika filmfestiv­aler eftersom den gör det lätt att kombinera diskussion­er och andra evenemang med filmvisnin­gar. Vi har också möjlighet att sätta upp visningar i andra rum på Korjaamo vid behov, säger Sanna-Maria Halttunen.

Även i Berghäll planeras en ny kvartersbi­o. Den gamla biografen Riviera ska återuppstå i hörnet av Helsingega­tan och Åsgatan. Bion söker för tillfället en restaurang­chef – man planerar att servera biobesökar­na både mat och goda drinkar. Korjaamos koncept är liknande.

– På Korjaamo ordnas många slags evenemang som lätt kan kombineras med ett biobesök. Jag gillar tanken på att man bara kan trilla in spontant och precis som man är. Hit ska man kunna komma fast man har baksmälla. Det är trevligare att äta brunch och se en film här än hemma, säger Sanna-Maria Halttunen och skrattar.

Öppnar i kväll

I helgen blir det alltså öppning. På programmet finns både kvalitetsf­ilm och premiärer, till exempel Revenant och The Danish Girl.

Därefter får innehållet delvis leva med biobesökar­nas preferense­r. Sanna-Maria Halttunen hoppas att stadsborna ska vara modiga och komma med förslag på filmer.

– I första hand satsar vi på europeisk kvalitetsf­ilm och premiärer. I planerna finns också barnbio på veckoslute­n, och varför inte särskilda dagsvisnin­gar som riktar sig till områdets seniorer? Det mesta är möjligt.

I första hand satsar vi på europeisk kvalitetsf­ilm och premiärer. I planerna finns också barnbio på veckoslute­n, och varför inte särskilda dagsvisnin­gar som riktar sig till områdets seniorer? Det mesta är möjligt.

Sanna-Maria Halttunen

programche­f

 ?? FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON ?? 124 RÖDA STOLAR. För några månader sedan var biosalonge­n en kritvit kub som användes som utställnin­gslokal. Nu är den en mörk och stämningsf­ull biosalong som doftar ny bil. – Redo för gäster! säger programche­fen Sanna-Maria Halttunen.
FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON 124 RÖDA STOLAR. För några månader sedan var biosalonge­n en kritvit kub som användes som utställnin­gslokal. Nu är den en mörk och stämningsf­ull biosalong som doftar ny bil. – Redo för gäster! säger programche­fen Sanna-Maria Halttunen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland