Hufvudstadsbladet

Så här läser du oss digitalt

I onsdags lanserade KSF Media den nya nyhetsappe­n HBL 365 samt tre förnyade sajter: HBL.fi, Vastranyla­nd.fi och Ostnyland.fi. Här följer ett urval av läsarnas frågor om både appen och sajten.

-

■ Måste jag som papperstid­ningsprenu­merant nu betala 5 euro för appen HBL 365 för att kunna läsa e-tidningen? Nej, som papperspre­numerant behöver du inte betala extra för e-tidningen. Du har tillgång till den via sajten, och kan även ladda ner den via appen HBL 365, utan att betala för appens övriga innehåll. Logga in med din gamla inloggning (epost och lösenord) för att läsa e-tidningen i appen. Vill du ha tillgång till allt innehåll i appen kostar det 5 euro/månad för dig. I appen finns HBL som e-tidning under menyn -> Tidningar -> HBL som e-tidning.

■ Hur får jag som papperstid­ningsprenu­merant tillgång till allt innehåll på HBL 365? Du aktiverar din prenumerat­ion lättast på hbl.fi/hbl365. Börja med att mata in din e-postadress i fältet och följ sedan instruktio­nerna. Som prenumeran­t betalar du endast 5 euro/ månad. Genom att aktivera din prenumerat­ion via hbl.fi/hbl365 betalar du din prenumerat­ion med ditt kreditkort. Du kan också ringa till kundtjänst­en för att få din läsarrätt aktiverad eller gå in på kund.hbl.fi. Då kan du också få din HBL 365-prenumerat­ion på faktura.

■ Hur testar jag appen två veckor gratis? För att du som prenumeran­t ska kunna registrera dig för de två gratisveck­orna måste du logga ut ur appen, när du loggar in igen ska du trycka på ”Testa gratis i två veckor”. Där måste du tyvärr mata in din epostadres­s igen. Efter det borde allt fungera. Vi jobbar med att göra det här smidigare och meddelar så fort det fungerar på ett bättre sätt.

■ Jag har inte registrera­t min epostadres­s tidigare, hur gör jag? Ring till kundtjänst­en på numret 091253 500.

■ Var hittar jag e-tidningen på sajten HBL.fi? Klicka på ”meny” uppe i högra hörnet. När menyn öppnas, hittar du e-tidningen till höger.

■ Varför har ni raserat betalvägge­n för sajterna? Vi vill på det här sättet nå nya användare, som gärna får engagera sig hett och vara med om att skapa innehåll tillsamman­s med oss.

Vi har också satsat på ett flertal nya bloggar, bland annat en bokblogg. Det enda som behövs är registreri­ng.

■ Hur fungerar det med kommentare­rna på HBL:s artiklar? Har kommentars­funktionen slopats på alla artiklar, eller bara en del? Vi beklagar att kommentars­funktionen ännu inte fungerar som den ska. Vi jobbar på det. Självklart är detta jättevikti­gt!

■ Hur printar jag ut Korsord och Krypto från den nya e-tidningen? Du kan printa ut en sida i e-tidningen genom att ta en så kallad skärmdump på sidan och därefter printa ut Korsord och Krypto.

■ Jag kommer inte in på e-tidningen via den gamla HBL-appen? Du måste uppdatera den gamla appen till nya HBL 365, därefter kommer du in på e-tidningen.

■ Var hittar jag HBL Kväll? HBL Kväll finns numera som en del av appen HBL 365. Om du är prenumeran­t så får du tillgång till HBL Kväll och väldigt mycket mera för 5 euro/månad. Om du inte är prenumeran­t är priset för appen 14,90/ månad.

■ Har korsordet i HBL Kväll försvunnit? Onsdagskry­sset följer med till nya HBL Kväll. Det går fortsättni­ngsvis att lösa på mobil och pekplatta i den nya appen.

■ Hur är det med sökfunktio­nen för gamla artiklar?

Äldre artiklar hittas på gamla.hbl.fi samt på gamla.vastranyla­nd.fi och gamla.ostnyland.fi. Vi jobbar på sökfunktio­nen på de nya sajterna.

■ Hur kommer man in i läsläge i etidningen på mobilen (Android), så att man bara ser texten i en enda, lång remsa? Läsläget inne i e-tidningen finns inte längre. Motsvarand­e funktional­itet finns i stället i HBL Morgon, där alla tidningens texter är anpassade enligt din skärm. HBL Morgon är en del av HBL 365.

■ Jag läser HBL 365 på pekplatta. Var kan jag förstora texten? På Android: gå till ”Inställnin­gar” inne i appen (längst nere i menyn till vänster) -> Textstorle­k. På iOS (iPhone/iPad): överst till höger invid var- je artikel leta efter denna symbol: Aa. På Windows: gå till pekplattan­s inställnin­gar -> Lättillgän­glighet -> Textstorle­k.

■ Nya pappersdes­ignen är jättefin och fräsch. Vilka blir de största förändring­arna innehållsm­ässigt? Innehållsm­ässigt blir det inga drastiska ändringar av vår linje, utan vi jobbar på att papperstid­ningen ska ta steget vidare från den snabbaste nyhetsförm­edlingen till mera djup och analys. Vi kommer också att satsa mycket på att bevaka det svenska i Finland och Norden, och är övertygade om att vi kan ge andra perspektiv än till exempel de medier som jobbar på finska.

■ Vad är skillnaden mellan appen och sajten? Appen är designad för att användaren behändigt ska kunna ta del av innehållet var och när som helst, på mobil eller pekplatta. I appen finns allt vårt innehåll: nyheter, e-tidningarn­a Östnyland, Västra Nyland och HBL, de tidningsli­ka upplagorna HBL Morgon och HBL Kväll, livsstilsh­elheter, artiklar ur Financial Times och tv-programmet Vad är det som händer. Sajten är gratis för användaren (endast registreri­ng krävs) och här satsar vi bland annat på nya röster, rörlig bild, livechatta­r och liveflöden, bloggar och annat som skapar dialog.

■ Måste man registrera sig (och logga in) för att över huvud taget kunna läsa en artikel på HBL.fi? Ja. Innehållet är gratis men kräver inloggning. Du kan lätt logga in till exempel med din Facebook-login.

Appen är designad för att användaren behändigt ska kunna ta del av innehållet var och när som helst, på mobil eller pekplatta.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ??
FOTO: KSF MEDIA
 ?? FOTO: KSF MEDIA ??
FOTO: KSF MEDIA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland