Hufvudstadsbladet

Cygnaeus får en ny chans

Både utbildning­sverkets och SFP:s alternativ­a förslag beträffand­e framtiden för Cygnaeus skolhus går vidare för remissrund­a till skolor och direktione­r. Det bestämde Helsingfor­s utbildning­snämnds svenska sektion i går.

- HBL

Bernt Nordman (Gröna) säger till HBL att det rådde stor enighet kring beslutet att skicka vidare bägge förslagen för behandling.

– Detta ger utrymme för en bra och mångsidig medborgard­ebatt, säger han som personlige­n gillar visionerna för Busholmen.

Även Veronika Hertzberg (SFP), som ställer sig positiv till båda förslagen, är nöjd. Detsamma gäller Thomas Holmén (SFP) som själv är för att bevara Cygnaeus. – Det är fint med ett enhälligt beslut. Enligt utbildning­sverkets förslag skulle det svenska skolväsend­et avstå från Cygnaeus skolhus vid Bangatan. I stället inrättas en enhetlig grundskola för klasserna 0–9 i Grundskola­n Norsens skolhus vid Unionsgata­n samt ny svensk lågstadies­kola på Busholmen med plats för 200 elever, i samma skolhus som den planerade nordiska skolan.

SFP:s motförslag är att Cygnaeus och Kronohagen­s lågstadier blir närskolor för klasserna 0–4 samt att de skulle ha gemensam förvaltnin­g med Grundskola­n Norsen, som skulle rymma årskursern­a 5–9. För Busholmens del föreslår SFP åtminstone en kvarterssk­ola för klasserna 0–2. Om elevunderl­aget räcker kunde skolan integreras som en svensk linje i den planerade nordiska skolan.

Den 3 mars hålls ett öppet hörande för allmänhete­n. Den 18 mars ska remissförs­lagen lämnas in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland