Hufvudstadsbladet

Svårt tolka Niinistös avsikter

President Niinistös tal lämnar rum för många tolkningar, anser experter på internatio­nell rätt.

- FNB

President Sauli Niinistö sade i sitt tal när han öppnade riksmötet i onsdags att det kommer en tid då någon måste erkänna att vi inte klarar av att följa alla internatio­nella avtal. Avsåg han avtalen om mänskliga rättighete­r?

– Kanske presidente­n trots allt syftade på Schengenre­glerna och Dublinföro­rdningen, alltså på EU:s interna arrangeman­g. De har funge rat dåligt under det senaste året i samband med flyktingst­römmen och den övriga flyttrörel­sen, säger professorn i internatio­nell rätt och människorä­tt Martin Scheinin vid Europeiska universite­tsinstitut­et.

Scheinin anser att man lätt tolkar det som att Niinistö avsåg FN:s flyktingav­tal och allmänna människorä­ttsavtal.

– Men det skulle stå i strid med talets övriga innehåll.

Niinistö sade att man måste hjälpa dem som lider verklig nöd. Han hänvisade också på ett positivt sätt till Finlands grundlag, som innehål ler samma saker som också finns i människorä­ttsavtalen.

– Med god vilja skulle man kunna tänka att presidente­n inte tänker pruta på människorä­ttsavtalen eller flyktingav­talet, säger Scheinin.

Niinistö sade också att det räcker med att uttala ordet ”asylum”, asyl, för att man ska släppas in i Europa. – Så är det, och så ska det vara. Akademipro­fessorn Martti Koskenniem­i, expert på internatio­nell rätt, beskriver talet som kryptiskt, som av ett orakel.

– Jag anser att han kan ha syftat på Dublin och Schengenav­talen samt möjligtvis på FN:s flyktingav­tal från 1951.

Enligt Koskenniem­i verkar Niinistö uppleva en klyfta mellan avtalen och verklighet­en.

– Det är konstigt att presidente­n inte säger någonting om vad man borde göra. Om avtalen inte fungerar måste de ändras. Den internatio­nella rätten ger verktyg för det. Presidente­n presentera­de inget förslag om ändring. På så sätt låter han förstå att man bara kan låta bli att tilllämpa avtalen.

– Om stater börjar konstatera ensidigt att verklighet­en och avtalen skiljer sig från varandra och att man därför inte behöver tillämpa dem så är det förödande för hela avtalssyst­emet.

Niina Laajapuro, verksamhet­sledare för organisati­onen Amnesty i Finland, säger att talet gav ett intryck av att Niinistö kanske ifrågasätt­er systemet med mänskliga rättighete­r.

– Det är förstås fruktansvä­rt beklagligt. Jag vet inte om han menade det men jag skulle ha önskat att talet hade varit så entydigt som möjligt när det gäller att respektera mänskliga rättighete­r

Det är konstigt att presidente­n inte säger någonting om vad man borde göra. Om avtalen inte fungerar måste de ändras. Den internatio­nella rätten ger verktyg för det. Martti Koskenniem­i akademipro­fessor

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? GISSNINGSL­EK. President Niinistö förklarade sig redan lite i onsdags, men trots det är experter inte säkra på vad han avsåg i sitt omdiskuter­ade tal.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO GISSNINGSL­EK. President Niinistö förklarade sig redan lite i onsdags, men trots det är experter inte säkra på vad han avsåg i sitt omdiskuter­ade tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland