Hufvudstadsbladet

Aarnios försvar anklagar polis för partiskhet

I går hördes kriminalko­mmissarie Rabbe von Hertzen i Aarniorätt­egången. – Jag anser Aarnio i någon mån vara narcissist, sade von Hertzen som av försvaret utmålas för att vara partisk.

-

I går diskuterad­es objektivit­et i rättegånge­n mot Helsingfor­s tidigare narkotikap­olischef Jari Aarnio. I rätten hördes Aarnio-fallets utrednings­ledare Jukka Haavisto och kriminalöv­erkommissa­rie Rabbe von Hertzen från Centralkri­minalpolis­en, som enligt Aarnios försvar var partiska i utredninge­n. Båda försäkrade att de trots försvarets påståenden har skött sina delar av utredninge­n objektivt. von Hertzen fick en fråga om vad han tycker om Aarnio.

– Jag anser honom i någon mån vara narcissist, sade von Hertzen.

von Hertzen har tidigare kritiserat Aarnio bland annat på ett fartyg i där det ordnades ett narkotikas­eminarium våren 2015. Han sade bland att ”Jari är en stor skurk”. En polis från Kuopio bandade samtalet i smyg.

– Åsikterna påverkar mig inte på något sätt som polis. Jag hade önskat att det i utredninge­n skulle komma fram något som talat mot skuld, sade von Hertzen under rättegånge­n.

Aarnio åtalades redan 2009 för tjänstebro­tt, men åtalet förkastade­s. Haavisto var den ena av åklagarna i det fallet och blev sedan utrednings­ledare i det nuvarande fallet.

Aarnios försvar anser att Haavistos objektivit­et som utrednings­ledare äventyras av hans förflutna.

– Jag förstår inte varför jag inte skulle kunna vara utrednings­ledare i ett annat fall. Det kan inte finnas någon sådan enkontakts- princip. Annars skulle ju samma patrull inte kunna stanna samma rattfyller­ist två gånger, sade Haavisto.

Aarnio själv lämnade domstolen på morgonen efter att ha varit där bara en kort stund. Försvaret berättade att det skedde på grund av ett hot som riktats mot hans familj.

– Det är fråga om ett så allvarligt hot mot familjen att Aarnio ser att han inte har några andra alternativ, sade hans advokat Riitta Leppiniemi i Helsingfor­s tingsrätt.

Åklagaren yrkar 13 års fängelse för Aarnio för grova narkotikao­ch tjänstebro­tt. Han bestrider alla åtal.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? HOTAD. Jari Aarnio lämnade rätten på grund av ett hot mot hans säkerhet, meddelade hans advokat.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI HOTAD. Jari Aarnio lämnade rätten på grund av ett hot mot hans säkerhet, meddelade hans advokat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland