Hufvudstadsbladet

FN-chefen: Syrien helvetet på jorden

Samtidigt som tiotusenta­ls människor flyr bomber över Aleppo försöker världens ledare enas om miljardbid­rag för att hjälpa offren för kriget. – Situatione­n i Syrien är så nära man kan komma ett helvete på jorden, säger FN- chefen Ban Ki- Moon.

- MATTIAS ARESKOG/TT

Under tung polisbevak­ning har topppoliti­ker från mer än 70 länder samlats i ett småmulet London, i ett försök att samla in nio miljarder dollar till de som drabbats av det snart sexåriga kriget i Syrien.

– När människor tvingas äta gräs och löv och döda herrelösa djur för att överleva så borde det plåga varje civilisera­d människa. Och vi har alla ett ansvar att göra något åt det, säger USA: s utrikesmin­ister John Kerry, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Trots att mötet hyllas som en succé, så skuggas den av beskeden om de uppskjutna fredssamta­len i Genève och den ryskstödda regeringso­ffensiven mot Aleppo, som enligt Turkiet drivit tiotusenta­ls människor på flykt.

”en känsla av hopp”

Storbritan­nien lovar närmare 1,5 miljarder euro i ytterligar­e nödhjälp till Syrienkrig­ets offer, uppger premiärmin­ister David Cameron, som är en av värdarna för mötet.

– Vi kan ge den känsla av hopp som behövs för att stoppa människor från att tro att deras enda möjlighet är att riskera livet genom att göra en den farliga resan till Europa, säger Cameron enligt Reuters.

Tyskland å sin sida bidrar med nära 2,52 miljarder euro fram till 2018, uppger förbundska­nsler Angela Merkel, medan USA lovar ytterligar­e drygt åtta miljarder kronor. Norge, en annan av värdarna, lovar bidra med drygt 1,6 miljarder euro.

– Om vi misslyckas med att vidta åtgärder nu, så kommer situatione­n för civila och för länderna i Syriens grannskap bara bli värre, vilket kommer att påverka hela det internatio­nella samfundet, säger statsminis­ter Erna Solberg.

Glöm inte de lidande i Syrien

En del organisati­oner uttrycker dock oro över att omvärlden ska glömma de lidande inne i Syrien, i sin strävan att stävja flyktingkr­isen i Europa.

– Självklart behöver flyktingar­na hjälp, men det finns mer än sex miljoner människor som befinner sig på flykt inne i Syrien, som lever i belägrade områden, under bombardema­ng och granatatta­cker, säger Raed Saleh, chef för den syriska hjälporgan­isationen De vita hjälmarna, till Reuters.

 ?? FoTo: EpA/YoUSSEf BADAWI ?? sönderbomb­at. Flera länder lovar nu miljarder för att hjälpa offren för kriget i Syrien.
FoTo: EpA/YoUSSEf BADAWI sönderbomb­at. Flera länder lovar nu miljarder för att hjälpa offren för kriget i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland