Hufvudstadsbladet

Anton Kaisti siktar på två FM-guld

I fjol satsade Anton Kaisti på att vinna alla tre FM-guld i badminton. Till slut blev det ”bara” ett, men det var det allra viktigaste: singel, där han på vägen mot sitt första mästerskap detroniser­ade mångfaldig­e finska mästaren Ville Lång.

- JESPER VON HERTZEN 09-125 31, jesper.hertzen@ksfmedia.fi

– Det var nog en av mina allra bästa vinster, säger Anton Kaisti som har svårt att rangordna alla sina framgångar dit det också hör fyra FMguld i mixeddubbe­l, brons i lag-EM och totalt åtta internatio­nella turnerings­segrar.

I fjol var förväntnin­garna avsevärt mindre på den i dag 23-årige Kaisti. Ville Lång hade vunnit tio raka FM-guld och de flesta hade nog satt en slant på att det blir ett elfte. Men den sviten satte Kaisti stopp för genom att slå ut alla tiders mästare i kvartsfina­l.

Känner ingen stress

I år kan Kaisti inte längre dra fram överraskni­ngskortet. Som regerande mästare är pressen betydligt större, även om han inte vill vidkännas det.

– Äh, det känns helt bra, ingen stress. Det finns så många andra bra spelare. Nästan vem som helst av de åtta seedade spelarna kan vinna guld. Det kan gå hur som helst.

Kaisti säger att startfälte­t om möjligt är ännu jämnare i år än i fjol. Till de största förhandsfa­voriterna räknar han ändå förstaseed­ade Ville Lång, andraseeda­de Eetu Heino och tredjeseed­ade Kalle Koljonen – samt sig själv förstås, seedad fyra som han är.

– Jag har helt bra lottning, säger Kaisti som i en trolig semifinal tar sig an Eetu Heino, som fortfarand­e jagar sitt första FM-guld i singel.

Rio-flyget gick

Under den gångna säsongen har det varit lite si och så med Kaistis form: höstens tävlingar gick för det mesta dåligt och OS-chanserna gick förbi.

– Rio kom lite för tidigt, men Tokyo 2020 är mera realistisk­t.

Men nu skymtar en ljusning i tunneln för Kaisti som har en världsrank­ning kring 190.

– Formen borde vara helt ok. Jag hade en lyckad tävling förra veckoslute­t på Island, så det var en bra generalrep­etition inför FM. Jag kom till kvartsfina­l i singel och förlorade mot den slutlige vinnaren.

På Island fick Kaisti också stå på det högsta podiet i och med att han vann mixeddubbe­ln – hans sjätte in- ternatione­lla turnerings­seger i den kategorin. Med den mängden titlar är han överlägsen etta i mixeddubbe­l bland finländarn­a.

Mixeddubbe­l blir det också i FM för Kaisti som spelar tillsamman­s med Mathilda Lindholm, som gör comeback efter att ha varit borta hela hösten och vintern på grund av att hon låtit operera en sena i vänstra foten.

– Nog måste man väl ha två guld som mål. Men Mathildas form är ett frågetecke­n, hon har ju varit borta länge. Vi är nog inte förhandsfa­voriter trots att det gått bra för mig utomlands. Så ingen press där heller, säger Kaisti.

Alla känner varandra i Finland

Hur ska du klara av att upprepa succén från i fjol? – Jag måste hitta rätt ”fiilis”. Jag vet att jag kan spela bra, så allt är möjligt. Alla spelare har sin egen spelstil och ju bättre kan man variera sitt eget spel mot olika spelare, desto bättre kan man klara sig.

Den finländska badmintons­fären är så pass liten att alla de bästa känner till varandras styrkor och svagheter utan och innan.

– Alla har spelat mycket mot varandra på träningar, så man blir inte överraskad. Utomlands är det lite annorlunda, även om man sett nästan alla spela under årens lopp, förklarar Kaisti.

Gör för mycket fel

Vad är dina styrkor då? Och har du några svagheter? – Hårda och varierande slag – de är min styrka. Mina svagheter avslöjar jag så klart inte. Nå nej, största risken är nog att jag gör för mycket fel. Och ibland är koncentrat­ionen inte den bästa.

Så, alla motståndar­e, nu vet ni det. Om det nu inte redan var klart från tidigare.

FM i badminton spelas i Energiaare­enan i Vanda fredag till söndag 5-7.2.2016.

Jag måste hitta rätt ”fiilis”. Jag vet att jag kan spela bra, så allt är möjligt. Alla spelare har sin egen spelstil och ju bättre kan man variera sitt eget spel mot olika spelare, desto bättre kan man klara sig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA MARKKU ULANDER ?? REGERANDE MäSTARE. I fjol slog Anton Kaisti något överraskan­de Ville Lång i finalen i FM.
FOTO: LEHTIKUVA MARKKU ULANDER REGERANDE MäSTARE. I fjol slog Anton Kaisti något överraskan­de Ville Lång i finalen i FM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland