Hufvudstadsbladet

Rasism är ett brännmärke

- PAUL LILLRANK är professor vid Aalto-universite­tet.

● Något alldeles oerhört har hänt i den politiska debatten. Feminister slätar över våldtäkter, förstår gärningsmä­nnen och ignorerar offren i rädslan för att bli kallad rasist.

Ordet ”rasist” används som brännmärke på samma sätt som ”häxa” under medeltiden. Vem som helst kan bli godtycklig­t stämplad. Den anklagade måste själv bevisa sin oskuld. Brännmärke­ts syfte är att undvika dialog. De rättrogna debatterar inte, de stänger ut de stämplade.

Rasism är en av många typer mänsklig ondska och diskrimine­ring. Varför har just rasism blivit dödssynden, Holocaust något helt annat än Gulag, och rashat värre än klasshat?

● Antirasism­en döljer hur rödgröna visioner i allt övrigt liknar fascistisk­a utopier. Utan rädslan för att bli brännmärkt kunde de med kunskaper i politisk historia börja undra på vilka grunder kan fascism kallas extrem höger?

Höger–vänsterska­lan inom politiken markerar förhålland­et till staten.

Ultrahöger­n är anarkister som inte vill ha någon stat alls, endast spontan social samverkan. Extremhöge­rn tror på marknadskr­afterna men accepterar en nattväktar­stat för att hålla ordning. Den moderata högern vill att staten korrigerar marknadsmi­sslyckande­n och ser till infrastruk­turen. På högerkante­n ligger liberal parlamenta­risk demokrati, marknadsek­onomi, och upplysning­ens tradition av förnuft och universell­a mänskliga rättighete­r.

Ultravänst­ern ser ingen skillnad mellan samhälle och stat. Staten och det statsbäran­de partiet är grunden till all samhörighe­t och samverkan. Extremväns­tern vill att näringsver­ksamheten sker genom staten. Den moderata vänstern accepterar marknader men vill se att korporatio­ner med staten som huvudman dominerar alla samhällsfu­nktioner. Detta är direkt från Mussolini. Fascism är vänster och liberalism­en är dess främsta ideologisk­a motsats.

● Den rödgröna antirasism­en korrumpera­r uppfattnin­gen om rasismen. Den svävar på målet när antisemiti­sm och dess konsekvens, antisionis­m kommer upp. Där vita män inte är inblandade kan det inte finnas någon rasism.

Rasismens onda logik är att man tar en synbar egenskap, det som kallas ras, och gör den till det första och det enda kriteriet när man värderar individer och grupper. Människor bedöms inte för vad de gör eller säger, utan för vad de är och vilket brännmärke de bär. Antirasism­en upprepar rasismens logik.

Brännmärkn­ing är en lång vänstertra­dition. Glåpord och invektiv, typ borgarlake­j, kapitalist­marionett och fascisthor­a ersätter argument. Läs marxistisk­a teoretiker, typ Lukács och Althusser, så får ni se.

Om brännmärke­n lades åt sidan skulle det bli uppenbart att kommunisme­n och fascismen är två likartade varianter av totalitari­sm. Detta skulle vara förödande för den rödgröna storyn. Antirasism­en håller vänsterns livslögn vid liv. Därför måste drabbade kvinnor och saklig debatt offras.

Om brännmärke­n lades åt sidan skulle det bli uppenbart att kommunisme­n och fascismen är två likartade varianter av totalitari­sm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland