Hufvudstadsbladet

Någon måste också städa

- EVA SUNDGREN Filosofie magister, pedagogie magister, gymnasielä­rare Helsingfor­s

Bland huvudstads­regionens svensksprå­kiga tycks gymnasiet vara ett självklart alternativ, som inte får ifrågasätt­as. Gymnasiern­a befolkas av allt fler omotiverad­e studerande som inte har förutsättn­ingar att klara av gymnasiet över huvud taget, för att inte tala om att klara av det med goda betyg. Dessa stör arbetsron för både lärare och motiverade studerande. En del studerande anser sig vara bättre än yrkesstude­rande, som de talar nedlåtande om fast de knappast känner till några realiteter.

Varför är det så? Har den vita mössan fortfarand­e ett så stort symbolvärd­e? Tror studerande­na och deras föräldrar att ett studentbet­yg automatisk­t garanterar en plats på universite­tet eller till och med ett (bra) arbete? I så fall rekommende­rar jag läsning av forsknings­litteratur inom samhällsve­tenskaper, i synnerhet arbetslive­ts förändring­ar de senaste årtiondena.

De tiderna när en student var en stor herre är definitivt förbi. Studentexa­men och en

hög utbildning­snivå i sig har genomgått en rasande inflation. Ett dåligt eller medelmåtti­gt studentbet­yg och gymnasiebe­tyg kommer man inte någonstans med. Konkurrens­en om studieplat­ser och jobb blir bara hårdare, och som bekant kan alla inte bli professore­r eller direktörer. Någon måste också städa, sälja, bygga och reparera. Den akademiska arbetslösh­eten ökar, medan bristen på kunniga yrkesarbet­ande har lett till höga priser och utländsk arbetskraf­t.

Är det något fel i attitydern­a och i utbildning­spolitiken? I vems intresse är det att slösa skattebeta­larnas pengar och alla berörda parters tid på detta sätt? Professor Juha Siltala har myntat termen utbildning­sfetischis­m för att beskriva den kritiklösa tron på (högre) utbildning­s saliggöran­de.

Finns det kanske för många gymnasiepl­atser i södra Svenskfinl­and och är det kanske för lätt att komma in i gymnasiern­a?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland