Hufvudstadsbladet

Med nacken i backen

- KRISTER UGGELDAHL

Den som försökt öppna munnen med lungorna fulla av ballongbrä­nsle vet hur roligt det låter. I Alvin och gänget: Gasen i botten (Alvin and the Chipmunks: The Road Chip) vankas det hela nittio minuter heliumhumo­r, detta i sällskap av en trio miljöskada­de jordekorra­r.

Som bekant är det inte första gången som de sjungande gnagarna tar ut svängarna, de har funnits med i bilden alltsedan skivsuccén på 50-talet.

Det här är den i ordningen fjärde filmen i ”modern tid” och med finns många bekanta ansikten, från Jason Lees surrogatpa­ppa till Alvin och hans vapendraga­re.

Fast den här gången slipper vi det tradiga musikindus­tristuket. Det är snarare fråga om en roadmovie, en tämligen hejdlös sak som tar vid när Alvin & Co. får för sig att pappa Dave (Lee) skall fria till sin flickvän ( Kimberly Williams-Paisley) och kanske dumpa det gamla gardet.

Inte nog med det: i paketet ingår också en stygg storebror ( Josh Green) som i en av de inledande scenerna saluför Alvins polare för en tjugolapp! Så här kan det inte fortsätta, nix. Man måste sätta stopp för frieriet – om det så betyder att Alvin och gänget på nåt vänster ska ta sig från Los Angeles till Miami.

Resultatet är inte alls pjåkigt – sett till de senaste bidragen i kurresvite­n. Här finns en framåtröre­lse som i kombinatio­n med de talrika musiknumre­n och de galna vändningar­na gör detta till en hyfsat underhålla­nde historia.

I Walt Beckers film finns det gott om prutthumor, ha, ha, men också mera inspirerad­e sekvenser. Som den där Theodore går lös på djurburarn­a i lastutrymm­et på ett passagerar­plan, Vilken kalabalik alltså.

Någon Minions” eller Ice Age är detta ändå inte och i längden kan det bli rätt tjatigt, åtminstone ifall man fyllt tio. Men sött, kvickt och småbarnsvä­nligt är det, nu även på svenska.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland