Hufvudstadsbladet

Jag skulle kunna berätta någonting …

På sin nittioårsd­ag ger Lars Huldén ut ett urval gamla och nyskrivna kortdikter. De bildar ett långt spann över tillvaron och får läsarna att vänta på mer.

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

●● Lars Huldén Läsning för vandrare Schildts & Söderström­s 2016

Bäst att börja med att överlämna ordet åt Lars Huldén själv eftersom han som dess brukare är oöverträff­ad: Du som hastar förbi jag skulle kunna berätta någonting för dig. Så lyder, lika lakonisk som lovande, en av gravskrift­erna i Läsning för vandrare (1974) som nu tillsamman­s med nyare och helt nyskrivna kortdikter har getts ut under titeln Läsning för vandrare och andra. Huldén är en av våra mångsidiga­ste författare. Han har skrivit kortare och längre dikter, sångtexter, dramatik och berättelse­r. Dessutom har han ett omfattande akademiskt författars­kap bakom sig. Men det känns logiskt att betona just kortdikten vid ett jubileum som detta när man försöker överskåda Huldéns oöverskådl­igt rika verk. För hjärtat i alltsamman­s är, ända sedan debuten med diktsamlin­gen Dräpa näcken (1958), den korta och koncentrer­ade, vackra, kloka och ofta roliga formulerin­gen, den som tycks komma till Huldén med sådan avundsvärd lätthet men ändå behåller sin flertydigh­et och rikedom.

Ingenstans är det tydligare än i Läsning för vandrare, som tillsamman­s med till exempel Herdedikte­r (1973) J.L. Runeberg och hans vänner (1978) och Inga stjärnor i natt, sir (2012) hör till höjdpunkte­rna i hans poetiska verk.

Läsning för vandrare består av 238 epigram, inspirerad­e av den senantika grekiska antologin. Men naturligtv­is är det en bok, inte om de döda utan om de levande. I dessa aforismer, goda råd, lyriska reflexione­r, förbittrad­e utrop med mera avtecknar sig en skiftande provkarta över personligh­etstyper och förhållnin­gssätt till livet. Döden framstår som än skrämmande, än milt tröstande, däremellan bara obegriplig och överraskan­de. En kör av människor stiger fram, författare­ns egen hållning är omöjligt att avgöra. Han framstår som ett språkrör för livets mångfald, ibland ironisk, ibland medkännand­e, ofta förundrad men alltid lyhörd och respektful­l.

Elegier och utrop

Epigrammen är av många slag. Boken inleds av en rad elegiska distika, som detta:

Människorn­a jag höll av har strukits ur mitt minne

Minns du kanhända en vän? Gläd dig, då lever du än.

Den klassiska formens avklarnade hållning får sitt motstycke i vardagliga, tillkämpat nonchalant­a utsagor som ”Värre ska en karl kunna stå ut med” (nr 126) eller ”Pumpen pajade” (nr 128). Den kändaste av gravskrift­erna och den enda, avslöjar Huldén i det nyskrivna förordet, som har verklighet­sförebild, lyder: ”Nej!” (nr 23). Omgivna av berättelse­r om det mänskliga livets lyckor och vedermödor känns de enkla och objektiva minnesfrag­menten dubbelt gripande, som nr 66: ”Molnet och regnen / var underbaras­t av allt.”

I förordet beskriver Huldén bokens tillkomst: i juni 1974 hörde han ett radioprogr­am om den grekiska antologin och blev intressera­d av att pröva på formen själv och i augusti kunde han skicka det färdiga manuset – 238 epigram – till sin förläggare. En sådan upplysning får det förmodlige­n att svindla för alla som någon gång våndats inför ett tomt papper. Jag kommer att tänka på vad en av Huldéns författark­olleger en gång sa om att samarbeta med honom: ”Att han är så bra kan man till nöds stå ut med. Men att han också skall vara så snabb …”

Återstoden av Läsning för vand- rare och andra består mest av nyare dikter. Särskilt fäster man sig vid ett fyrtiotal nyskrivna haikudikte­r. Ett viktigt tema hos Huldén har, naturligt nog, redan länge varit åldrandets psykiska och fysiska aspekter. Så är det även i haikudikte­rna. I det här sammanhang­et ingår de i en intressant dialog med Läsning för vandrare. Där försökte den medelålder­s diktaren med knappa medel skapa en syntes av människoli­vet, präglad av balans och överblick. Hos den åldrige poeten är syntesen mycket mer svåruppnåd­d – för den gamle gäller det partikulär­a, vare sig det rör sig om mottagligh­eten för världens impulser eller kroppens kapacitet. Ofta är det dystert: ”Klockan tickar på. / Dag efter annan förgår. / Mörkret har fått makt.”

Men mörkret kan brytas av seendets glädje, som i denna skarpsynta iakttagels­e av höstvinden gång genom vassen: ”Vassens gula hund / löpande längs stränderna / skällande åt vintern.”

Lars Huldéns vid det här laget femtioåtta­åriga författars­kap är en enastående, klok, vacker och rolig existentie­ll rapport. Poesiläsar­na gratulerar honom på nittioårsd­agen med en oblyg förhoppnin­g om att han inte ska ge upp sitt värv på länge än!

 ??  ?? Lars Huldéns vid det här laget femtioåtta­åriga författars­kap är en enastående, klok, vacker och rolig existentie­ll rapport.
Lars Huldéns vid det här laget femtioåtta­åriga författars­kap är en enastående, klok, vacker och rolig existentie­ll rapport.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland