Hufvudstadsbladet

Var finns Rodins skulptur?

Skulptören Auguste Rodins kopplingar till Sverige och Finland är ett tema på Rodinutstä­llningen på Ateneum.

- Annika Hällsten annika.hallsten@ksfmedia.fi

Skandalen var ett faktum när Nationalmu­seum i Stockholm tackade nej till Auguste Rodins erbjudande om att donera skulpturen Meditation till museets samlingar. Skulptören själv ansåg att konstverke­t föreställa­nde en dam utan armar var fulländat men Nationalmu­sei nämnd ansåg det vara egendomlig­t.

Upprördhet­en bland framsynta konstnärer och samlare var så massiv att kung Oscar II tvingades böja sig inför sin son, prins Eugen. Meditation hamnade i Sverige trots allt.

Men efter Oscar II:s död försvann skulpturen.

– Det är ett mysterium säger Linda Hinners som är intendent på Nationalmu­seum.

– Skulpturen finns inte upptagen i de kungliga inventarie­förtecknin­garna och ingen vet var den finns. Kanske den står i ett magasin någonstans?

En samtida kopia av Meditation, gjuten 1896, finns med på den utställnin­g med verk av Rodin som på fredag öppnar i Ateneum. Utställnin­gen är den första stora presentati­onen av Auguste Rodin (1840-1917) i Finland på femtio år.

Auguste Rodins ateljé låg i de statliga marmordepå­erna i Paris. Ett alldeles särskilt fokus på utställnin­gen ligger på Auguste Rodin och hans två finländska elever och assistente­r – konstnärer­na Sigrid af Forselles och Hilda Flodin.

Sigrid af Forselles ingick i samma grupp av kvinnliga elever som Ca- mille Claudel. Hon blev Rodins elev i början av 1880-talet och arbetade senare för honom i tre år. af Forselles assisterad­e Rodin i skulpturen Borgarna från Calais men avböjde att delta i arbetet med Helvetets portar. Hilda Flodin blev Rodins elev och assistent i början av 1900-talet.

Finländare­n Herman Antell tillhörde de nordiska konstsamla­re som tidigt förstod sig på Auguste Rodins storhet. De skulpturer Antell förvärvade ingår i Ateneums samlingar.

Bland konstnärer blev det populärt att skryta med att man varit elev till Rodin. En av dem som gärna framhöll just detta var skulptören Ville Vallgren.

– Vallgren var verkligen aldrig elev till Rodin men han förstod sig på marknadsfö­ring, kommentera­r konstvetar­en Liisa Lindgren.

Auguste Rodins vackra skulpturer kombineras på Ateneum med två beställda installati­oner gjorda av den finländska konstnären Kaarina Kaikkonen. Installati­onerna som är gjorda av skjortor är utställda på Ateneums glastäckta innergård och i den lilla parken som vetter mot Centralgat­an.

– Också jag är en elev till Auguste Rodin, kommentera­r Kaikkonen.

Utställnin­gen Rodin öppnar i Ateneum fredagen den 5 februari och pågår till den 8 maj.

 ?? Foto: Evy Nickström ?? tackade museet nej.Intendent Linda Hinners framför en kopia av Auguste Rodins Meditation. När Rodin ville donera skulpturen till Nationalmu­seum
Foto: Evy Nickström tackade museet nej.Intendent Linda Hinners framför en kopia av Auguste Rodins Meditation. När Rodin ville donera skulpturen till Nationalmu­seum

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland