Hufvudstadsbladet

Jättebastu öppnad i Otnäs

Byggprojek­t När teknologer­na bygger världens största bastu i Otnäs i Esbo lagom till valborgsfi­randet är det både på allvar och med glimten i ögat som projektet ros i hamn.

- NICLAS LöNNQVIST, TEXT niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi TOR WENNSTRöM, FOTO tor.wennstrom@ksfmedia.fi

Världens största bastu öppnades i teknologby­n i Otnäs i Esbo. Bastun är 310 kvadrateme­ter stor och bastuugnen väger 4000 kilogram. 300 personer kan bada bastu samtidigt. Bastun är öppen fram till valborgsmä­ssoafton.

De senaste dagarna har en febril aktivitet pågått i teknologby­n i Otnäs. På lördag invigdes Finlands största bastu som är 310 kvadratmet­er stor och som rymmer drygt 300 bastubadar­e. Den största bastun finns nu i tyska Sinsheim och rymmer 160 badare. Den tyska bastun är också bestående medan teknologer­nas bastu är bara öppen fram till valborg. På lördag morgon var teknologer­na ännu i full fart med att finslipa byggandet av bastun. Nicolas Saulny och Joni Virkki har tillbringa­t flera dagar och nätter vid bygget.

– Idén till bygget fick vi när Ideapark i Lempäälä donerade en bastuugn till oss som väger 4 000 kilo. Efter att den använts hos oss så ger vi den till scoutlägre­t Roihu 2016. Nu har vi en bastu som är världens största som är öppen varje dag fram till valborgsmä­ssoafton, berättar Saulny.

Bastubadan­det inleds dagligen klockan 17 och håller på fram till midnatt. Kvinnor och män badar bastu tillsamman­s och det finns också möjlighet att svalka sig i bad tunnor. Man får bada bastu naken och i baddräkt. Det kostar inget att bada bastu.

– Det är svårt att uppskatta hur hög värme det blir i den vedeldade bastun. Vi har i alla fall räknat med att det kommer att gå åt ganska mycket ved, som vi fått av sponsorer. Bastuns främsta syfte är skapa en trevlig stämning och sätta fart på valborgsfi­randet, säger Saulny.

Vid bastun som är belägen på Byggarplat­sen i Otnäs utlovas också annat program i veckan, men teknologer­na vill påpeka att alla badare själva får förse sig med förfriskni­ngar.

– Vi kommer att arrangera olika temakvälla­r under veckan som vi informerar om snart, men annars är det fritt fram att komma hit bara för att umgås och njuta av bastubadan­det. Jag kommer själv att vara på plats varje dag för att bada bastu, säger Saulny.

För trivseln och säkerheten ansvarar bastumajor­er vars uppgift är att också att fylla på mer ved.

– Vi tror ändå på att det kommer att gå lugnt till och att alla respektera­r varandra. När det blir tillräckli­gt varmt litar vi på att folk håller sig lugna, säger Virkki.

Teknologer­na är kända för mer eller mindre makalösa jippon. Vad som kommer att hända härnäst vet inte Vapaateekk­arit ry. En sak står ändå klar. Efter valborg är teknologer­na i behov av vila.

– Vi får ta en funderare på vilka galna projekt vi tar oss an i fortsättni­ngen. Men jag ser fram emot lite vila, säger Saulny.

 ??  ?? BASTUMAJOR. Joni Virkki hör till en av eldsjälarn­a i projektet med teknologer­nas valborgsba­stu.
BASTUMAJOR. Joni Virkki hör till en av eldsjälarn­a i projektet med teknologer­nas valborgsba­stu.
 ??  ?? VäRME I UGNEN. Teknologer­na tror att det blir sköna stunder i bastun.
VäRME I UGNEN. Teknologer­na tror att det blir sköna stunder i bastun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland