Hufvudstadsbladet

Taxibransc­hen i Sverige: Det blev väldigt vilda västern

Fler taxibilar för kunderna att tillgå, men också vild prissättni­ng och pressade chaufförer. Det har Finland framför sig om taximarkna­den avregleras som i Sverige. – Det viktiga är att se till att tillsynen fungerar, säger Claudio Skubla, förbundsdi­rektör

- TEXT ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi FOTO ARI LUOSTARINE­N

– Nej, ta inte efter Sverige, säger taxichauff­ören Asif Akhverdiev när han hör om förslaget att också Finland skulle avreglera taxiverksa­mheten.

– Fri konkurrens är inte bra, Sveriges taxisystem är inte bra. Finland är ett modelland för oss.

Det är veckans sista vardagsmor­gon utanför Stockholms centralsta­tion. Taxibilarn­a står i flerdubbla rader, ordnade enligt bolag, och väntar på passagerar­e.

Efter ett tidigare rätt kaotiskt läge är det hela nu organisera­t. En taxivärd hjälper kunderna som måste gå via en automat och ta biljett till bil. Det sker enligt bolag – på skärmen finns en prisjämför­else – eller den första som är ledig. Men någon brist på taxibilar finns inte så den sistnämnda valmöjligh­eten är inte speciellt aktuell i dag.

Taxibilarn­a betalar extra för att köra in här och utanför bommarna står några bilar utan känt varumärke på magen. Det är de som i branschen kallas ”friåkare”, enskilda chaufförer som inte hör till en central.

I allas fönster finns klistermär­ken med jämförelse­pris. 350, 495 … 795 kronor för en 10 kilometers resa som tar en kvart.

På många sätt sammanfatt­ar situations­bilden utanför tågstation­en läget i taxibransc­hen i Sverige i dag: Det finns ett stort utbud bilar, prissättni­ngen är fri och det är upp till kunden att jämför och välja.

Och på vissa håll har fastighets­ägarna, efter alltför många fullt lagligt skinnade turister, infört egna system som de vid stationen Dessutom har nya lagar om prisjämför­elser införts och åtgärder mot skattefusk satts in.

En av världens mest avreglerad­e taximarkna­der har alltså delvis återregler­ats, av nödtvång.

Mål delvis nått

Sverige är ett av få länder med en helt fri taximarkna­d och det land många i Finland nu tittar mot när kommunikat­ionsminist­er Anne Berner föreslår en på många punkter liknande fri konkurrens.

Syftet med avreglerin­gen 1990 var att tillgången på taxibilar skulle öka, samtidigt som riksdagen också hoppades att priserna skulle gå ner.

Jan-Erik Swärdh är forskare vid VTI, Statens väg och transportf­orskningsi­nstitut. Han har undersökt avreglerin­gen och sammanfatt­ar resultatet med att ambitionen fler bilar har nåtts. De blev 22 procent fler åren 1990–2007, också då man beaktar befolkning­sökningen.

Däremot har priserna stigit, med 4 procent per år, vilket kan jämföras med att andra konsumentp­riser har ökat med i snitt 2 procent årligen. Det ser nationalek­onomen Swärdh som ett rätt naturligt resultat av att det funnits ett uppdämt behov.

Det gäller därför, säger han till hänvisning till de finländska planerna, att besluta sig för om man värderar tillgängli­ghet och korta väntetider, men med risk för dyrare resor.

Han betonar också att utfallet av avreglerin­gen varierar på olika håll i landet. Det är fritt att etablera sig var som helst och det finns inget maximalt antal licenser. Bolag från andra delar av landet kan tävla om till exempel skolskjuts­arna på en mindre ort, och på vissa håll har mindre lokala aktörer slagits ut när de förlorat den så viktiga upphandlin­gen. Det

kan göra det till och med svårare för privatpers­oner att få taxi i mindre städer och på glesbygden.

Krav: Inför maxantal

Men varför är Asif Akhverdiev utanför Stockholms centralsta­tion så frustrerad över det svenska systemet? Han kör ändå för ett bolag som står innanför bommarna.

Jo, han skulle föredra det finländska systemet där alla står i samma kö och väntar på kunder. Han är uppretad över att så många kunder väljer det i Stockholm mest etablerade företaget, medan det han kör för står längre bort och chaufförer­na tvingas vänta betydligt längre på kunder, även om deras pris är något lägre.

Han kör dessutom helt på provision – flera företag saknar kollektiva­vtal – vilket leder till långa arbetsdaga­r.

Inte heller Haci Demirol som är vad som kallas ambassadör på Taxi Stockholm, tycker att Finland ska ta efter Sverige.

– I början är det jättebra för kunden, man får bil snabbt. Men tror mig, det kommer att bli soppa.

Enligt honom brister det i kontrollen och ju fler det är som ska dela på kakan, desto mindre blir det per man.

På Transporta­rbetareför­bundet, som är taxichauff­örernas fackförbun­d, går man så långt att man föreslår en ”etablering­skontroll av antalet taxifordon i en kommun”. För enligt utredaren Emil Burman finns det nu en klar överetable­ring av taxibilar i storstadso­mråden. Dessutom vill förbundet ha en maxtaxa för taxiresor för att hindra ockerprise­rna.

– Min hälsning till Finland är att man måste tänka ett varv extra. Man måste se till att det finns väldigt tydliga sanktioner för dem som inte sköter sig.

Min hälsning till Finland är att man måste tänka ett varv extra. Man måste se till att det finns väldigt tydliga sanktioner för dem som inte sköter sig. Emil Burman Utredare

Kontroll viktigt

Claudio Skubla är förbundsdi­rektör på Svenska Taxiförbun­det. Till skillnad från nästan alla andra vi intervjuar, och i motsats till de taxiföre tagare som uttalat sig i Finland, säger han att avreglerin­gen i grunden till största delen är positiv.

– Det är bra för kunderna med större utbud, det är bra för företagen som tvingas utveckla sig.

Däremot menar han att bristen på tillsyn har varit ett stort problem.

– Det blev väldigt mycket vilda västern.

Till exempel har det förekommit mycket skattefusk. Det ska en lagändring, som tvingar alla bilar att re gistrera kassan och skicka uppgiftern­a till en skild datacentra­l, komma åt.

Också en taxiförarl­egitimatio­n har återinfört­s.

I början behövde man inte uppge några priser alls, vilket gjorde att kunderna inte hade en aning om vad resan skulle kosta när de satte sig i bilen. I slutet av 1990talet infördes krav på prisinform­ation och från 2015 har bestämmels­erna skärpts ytterligar­e.

Nu måste alla bilar med ett jämförpris över 500 kronor kunna ange ett fast pris för resan till kunden. Det har enligt lett till att de allra högsta priserna – exempel på 9 999 kronor för en kvart – till stor del har försvunnit.

– Det har blivit bättre, men helt bra är det inte, säger Skubla.

Lönsamhete­n i branschen är däremot svag, menar också han.

 ??  ??
 ??  ?? GöR INTE SOM VI. Taxichauff­ör Asif Akhverdiev (t.h.) tycker att den fria konkurrens­en i Sverige har många osunda bieffekter och är irriterade över att fördelning­en av körningar är så ojämlik. Taxivärden Matti Forslund hjälper kunder på Stockholms...
GöR INTE SOM VI. Taxichauff­ör Asif Akhverdiev (t.h.) tycker att den fria konkurrens­en i Sverige har många osunda bieffekter och är irriterade över att fördelning­en av körningar är så ojämlik. Taxivärden Matti Forslund hjälper kunder på Stockholms...
 ??  ?? VARIERAT. Maja Eriksson kontroller­ar taxibolage­ns priser i förväg när det handlar om en planerad resa. Den här gången tvingas hon ta taxi apropå och skulle föredra att alla hade samma fasta taxa. I Stockholm står bilarna på rad men i hemstaden Umeå kan...
VARIERAT. Maja Eriksson kontroller­ar taxibolage­ns priser i förväg när det handlar om en planerad resa. Den här gången tvingas hon ta taxi apropå och skulle föredra att alla hade samma fasta taxa. I Stockholm står bilarna på rad men i hemstaden Umeå kan...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INTE Så BRA. Haci Demirol, som arbetar på Taxi Stockholm, ett av få bolag i området med kollektiva­vtal, säger att fri konkurrens är bra till en början men skulle ändå föredra en reglering som den i Finland.– När det inte är organisera­t är det svårt att...
INTE Så BRA. Haci Demirol, som arbetar på Taxi Stockholm, ett av få bolag i området med kollektiva­vtal, säger att fri konkurrens är bra till en början men skulle ändå föredra en reglering som den i Finland.– När det inte är organisera­t är det svårt att...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland