Hufvudstadsbladet

SFP tog till storslägga­n mot regeringen

Partiledar­en Carl Haglund och ordförande­kandidater­na Anna-Maja Henriksson och Anders Adlercreut­z nästan tävlade om vem som kunde komma med det hårdaste omdömet om regeringen.

- FNB–HELLEVI RAITA

SFP tog till storslägga­n i sin kritik av Juha Sipiläs (C) regering på sitt fullmäktig­emöte i går. Funktionso­duglig var ett av omdömena.

Partiledar­en Carl Haglund sade att regeringen­s politik verkar gå ut på att ett parti först gör någonting och sedan meddelar ett annat parti att de motsätter sig det.

– Vår regering i slutet av förra valperiode­n var smidig jämfört med vad som pågår nu. Och de har tre år kvar! sade Haglund.

Henriksson sade att det är helt exceptione­llt att kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) först ställer till med en stor presskonfe­rens och berättar om bolaget som ska förfoga över alla Finlands vägar, järnvägar och farleder och om att taxitrafik­en ska ändras och en halv timme senare skjuter utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) ner det.

– Det lär finnas en del rörliga röster i mitten av det här landet när Centerns väljare inser att de börjar betala kilometerb­aserade avgifter för vägarna i det här landet och ytterligar­e tåg dras in, öste Anders Adlercreut­z på.

”Toppstyrd centralise­ring”

Haglund kritiserad­e också landskapsr­eformen och det kommande landskapsv­alet där landskapsf­ullmäktige ska väljas. Han tror inte att vårdlösnin­gen kommer att vara klar när landskapsf­ullmäktige­n ska väljas i samband med presidentv­alet 2018.

– Det handlar endast om att stärka Centerns makt i det här landet. Det är oerhört oansvarigt att skapa nya demokratis­ka strukturer som det inte finns behov av, för att maximera sin egen makt. Det är att leka med demokratin och det är vad Centern sysslar med, sade Haglund.

Henriksson sade att vårdreform­en är en gigantisk kupp där makten överförs från kommunerna till landskapen som ändå inte får genuin självstyre­lse utan blir toppstyrda.

– Det betyder att vi kommer att ha en tjänsteman­namakt som i framtiden styr vilken typ av vård och akutvård vi har var i landet. Det skulle vara ärligt att säga att det här är en sådan reform där vi vill centralise­ra, sade Henriksson.

”Sipilä i grå dimma”

Adlercreut­z sade att regeringen med sina åtgärder motverkar jämställdh­et på arbetsmark­naden. Att sysselsätt­ningen bland kvinnor i åldern 30– 40 år är 20 procentenh­eter högre i Sverige än i Finland är inte bara ett jämställdh­etsproblem utan också ett ekonomiskt problem som syns i stats- kassan, sade han. En strategisk­t tänkande regering skulle åtgärda problemet, till exempel enligt den modell som FFC presentera­de i torsdags.

– Man skulle gå åt hemvårdsst­ödet och rasera de strukturer som gör vårt arbetsliv så frapperand­e olikt det de övriga nordiska länderna har. Men det gör inte de tre ässen, det gör inte den rationella ingenjören som Sipilä påstod sig vara, för han har vandrat in i en grå dimma, sade Adlercreut­z.

ANNA-MAJA HENRIKSSON: Vårdreform­en gigantisk kupp. ANDERS ADLERCREUT­Z: Sipilä har vandrat in i grå dimma. CARL HAGLUND: Centern leker med demokratin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VILLE MäNNIKKö ??
FOTO: LEHTIKUVA/VILLE MäNNIKKö

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland