Hufvudstadsbladet

Brist på psykiatrik­er och rehabilite­ringsläkar­e

Fördelning­en av läkare inom olika specialite­ter riskerar att snedvridas om inte utbildning­en styrs om. Såsom utbildning­en ser ut nu ökar antalet läkare inom vissa specialite­ter kraftigt, medan de minskar inom andra områden.

-

Snedvridni­ngen måste korrigeras för att finländarn­a ska kunna få vård för de sjukdomar de har, säger överläkare­n Teppo Heikkilä på Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

– Helt konkret kan till exempel antalet rehabilite­ringsläkar­e och ortopeder ha en inverkan på vilken vård patienter med ryggbesvär får. Om det finns fler ortopeder kan kirurgiska ingrepp betonas för mycket i vården. Inom rehabilite­ringsmedic­inen ges konservati­va behandling­ar.

En utredning som ministerie­t låtit göra visar att det borde utbildas dubbelt så många läkare som det görs i dag inom till exempel rehabilite­ringsmedic­in, lungsjukdo­mar, psykiatri och reumatolog­i. De största minskninga­rna borde ske inom ortopedi, plastikkir­urgi och ögonsjukdo­mar.

Specialist­läkaren Johanna Rellman som gjort utredninge­n säger att bristen på specialist­läkare beror på att många går i pension. Nu pensionera­s cirka 350 specialist­läkare om året, men på 2020-talet kommer antalet att närma sig 500.

– Samtidigt ser vi att unga läkare riktar in sig på vissa specialite­ter såsom kirurgin. Inom en del andra specialite­ter råder det läkarbrist redan nu.

Drygt 500 specialist­läkare examineras varje år. I framtiden borde antalet ökas med ungefär hundra med anledning av pensioneri­ngen.

Regionalt sett finns det största ökningsbeh­ovet vid Östra Finlands universite­t och eventuellt också vid Helsingfor­s universite­t med anledning av att befolkning­en ökar. Vid universite­tssjukhuse­n är läkarsitua­tionen god, men många centralsju­khus lider av läkarbrist.

”Borde inte styras för mycket”

Ministerie­t bereder redan en omläggning av läkarutbil­dning med utredninge­n som utgångspun­kt.

– Vad unga läkare väljer att specialise­ra sig på styrs eller regleras inte nu, påpekar Heikkilä.

I framtiden kan det bli en ändring på det. Ministerie­t överväger olika alternativ för att tillgodose behovet av alla slags specialist­läkare i hela Finland.

Ett alternativ är att informera unga läkare om behovet av arbetskraf­t inom olika specialite­ter. Universite­ten kan också införa ett antagnings­förfarande eller till och med kvoter för olika utbildning­sprogram. Dessutom kan finansieri­ngen läggas om så att specialite­ter med störst personalbe­hov får mer pengar.

Läkarförbu­ndets vice verksamhet­sledare Hannu Halila säger att man inte ska styra för mycket.

– Jag brukar säga att om någon ända sedan grundskola­n velat bli ortoped blir den inte nödvändigt­vis en bra psykiatrik­er. Å andra sidan ser unga läkare nog på sysselsätt­ningssitua­tionen och var man kan specialise­ra sig snabbast.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ?? MåNGA GåR I PENSION. På många specialomr­åden råder det brist på läkare redan nu. En orsak är att allt fler läkare går i pension, säger Johanna Rellman som utrett arbetsmark­naden för läkare.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää MåNGA GåR I PENSION. På många specialomr­åden råder det brist på läkare redan nu. En orsak är att allt fler läkare går i pension, säger Johanna Rellman som utrett arbetsmark­naden för läkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland