Hufvudstadsbladet

Finlands judar planerade flykt till Sverige 1944

”Stanna vid fronten, kom inte till Helsingfor­s. Det är för farligt här”. Det rådet gav en judisk familj sin son sommaren 1944.

- Fotnot: Simo Muirs artikel om räddningsp­lanen publicerad­es i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Holocaust and Genocide Studies som ges ut av Oxford Journals.

Föräldrarn­as varning avspeglar den panik som ankomsten av de tyska soldaterna och Ryti-Ribbentrop­pakten orsakade i det judiska samfundet.

–Telefonern­a ringde också ofta när medlemmarn­a i det judiska samfundet underrätta­de varandra om tyska soldater som de sett. Morbrodern till en person jag intervjuad­e hade ringt och sagt att nu har cirkusen kommit ända hit, säger filosofie doktor Simo Muir. Han jobbar som forskare vid universite­tet i Leeds.

De finländska judarna blev allt mer oroade för sin säkerhet efter att Tyskland ockuperade Ungern som gjort fredsträva­nden. Ockupation­en innebar en katastrof för de ungerska judarna.

– Det här spred skräck först bland de judiska flyktingar­na som kommit till Finland, men i juni var också de finländska judarna väldigt rädda och det rådde ren panik bland dem. Att extra tysk materiel och tyska trupper fördes in via Helsingfor­s var den sista droppen. Då började det judiska samfundet fundera på sitt eget öde.

Kände till massmorden tidigt

Händelsern­a under våren och sommaren 1944 ledde till att judarna gjorde upp en räddningsp­lan. Avsikten var att vid behov evakuera alla judar till Sverige.

– De finländska och svenska judiska samfunden hade förhandlat om planen med svenska och amerikansk­a myndighete­r. I USA ordnades saken av War Refugee Board som stod bakom operatione­n för att rädda de ungerska judarna. I den här operatione­n deltog också den svenska diplomaten Raoul Wallenberg, säger Muir.

Judarnas räddningsp­lan hade beviljats amerikansk finansieri­ng och visumen stod klara. Man väntade bara på en startsigna­l.

Det judiska samfundet hade under årens lopp fått informatio­n om de europeiska judarnas öde via den svenska pressen. Men detaljerna såsom tillvägagå­ngssätten på dödslägren klarnade inte förrän sommaren 1944.

– Men redan i slutet av 1942 var det helt klart åtminstone för de judiska ledarna i Finland och i Sverige att det var frågan om massförstö­relse. Enligt den informatio­n de då hade fått hade redan två miljoner judar dödats.

Om medvetenhe­ten vittnar också ett varningsbr­ev på jiddisch som de judiska församling­arnas centralråd i Finland skickat ut i december 1942. Brevet skulle läsas upp för medlemmarn­a i det judiska samfundet. Senast då blev det vida känt i det judiska samfundet att judar dödades systematis­kt i de länder som Tyskland ockuperat, säger Muir.

Finlandsav­delning i Stockholm

Simo Muir tror att man diskuterat en räddningsp­lan redan före Ryti-Ribbentrop­pakten som gick ut på att Finland skulle få militär hjälp och avstå från att söka separat fred med Sovjetunio­nen. Församling­arnas ordförande besökte Stockholm där det troligtvis förts strategisk­a förhandlin­gar, enligt Muir.

– Svenska dokument vittnar om hur svenskar först såg norska och sedan danska judar flytta in. Hela tiden väntade de på att också finländska judar skulle komma.

 ??  ?? RäDDNINGSP­LAN. Tyskarnas ankomst till Helsingfor­s skapade panik bland de finländska judarna och man började diskutera en räddningsp­lan. Bilden är på Föreningen Judiska vapenbröde­r som grundades 1943 (Finlands judiska arkiv, Nationalar­kivet).
RäDDNINGSP­LAN. Tyskarnas ankomst till Helsingfor­s skapade panik bland de finländska judarna och man började diskutera en räddningsp­lan. Bilden är på Föreningen Judiska vapenbröde­r som grundades 1943 (Finlands judiska arkiv, Nationalar­kivet).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland