Hufvudstadsbladet

Portugal täpper kryphål

Finland har förhandlat sig till ett nytt skatteavta­l med Portugal, meddelar Finansmini­steriet. Enligt uppgifter som FNB har fått kan Finland börja beskatta i Portugal bosatta finländare­s pensioner från privata sektorn.

-

Ministerie­t redogör för innehållet i avtalet först efter att det har underteckn­ats.

Hittills har finländska pensionäre­r som flyttat till Portugal kunnat få sin pension från privata sektorn skattefrit­t, vilket lockat flera höginkomst­tagare att emigrera. Finland har i flera års tid förhandlat för att täppa till det här kryphålet.

Portugals finansmini­ster Mario Centeno skickade ett brev till sin kollega Alexander Stubb (Saml) på lördagen, där han bekräftar att Portugal förbinder sig till det nya avtalet.

Det tidigare skatteavta­let mellan Finland och Portugal är från 1970. Enligt det får Finland bara beskatta offentliga sektorns pensioner som betalas till Portugal. Enligt förhandsup­pgifterna utvidgas den här rätten nu alltså också till privata sektorns pensioner. Finska statens mål har varit att beskattnin­gen ska vara på samma nivå som i Finland.

– Nu har vi nått ett förhandlin­gsresultat som tillfredss­täller Finland. Jag kan inte berätta hemskt mycket om detaljerna i det här skedet, säger regeringsr­ådet Antero Toivainen på ministerie­t.

Om ärendet framskride­r raskt kan avtalet träda i kraft tidigast i början av nästa år.

Finland försökte nå en överenskom­melse redan i fjol höstas, men valet i Portugal sköt upp förhandlin­garna.

– I våras var vi till och med beredda att säga upp det gällande avtalet. Jag är väldigt nöjd över att arbetet har gett resultat och att ett nytt avtal nu åstadkoms, säger Stubb i ett pressmedde­lande.

Den nollskatt som Portugal erbjudit pensionera­de företagsle­dare har väckt kritik i Finland. Bland andra president Sauli Niinistö efterlyste en lösning på EUnivå som skulle förhindra medlemslän­der att komma med ”specialerb­judanden” av det här slaget.

– Tills vidare är det så att de här skatteavta­len som handlar om beskattnin­gsrätt fattas på nationell nivå, säger Toivainen.

– Vad jag vet är inga avtal på EUnivå på gång. Saken har diskuterat­s men har skjutits i sank tidigare.

Det gamla avtalet har gjort det möjligt för utlänninga­r som arbetat i privata sektorn att i Portugal söka skattefrih­et för sina pensionsin­komster för tio år. Även andra EUländer särbehandl­ar utlänninga­rs pensioner.

– Jag har förstått att till exempel invalidpen­sionerna i vissa fall kan vara skattefria i Spanien, säger Toivainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland