Hufvudstadsbladet

Fornfynden tar aldrig sluti Israel

Arkeologi Nyhetsflöd­et från Israel domineras ofta av oro och våld. Men områdets turbulenta historia gör sig också påmind genom en synbarlige­n outtömlig rad arkeologis­ka fynd. Knappt en dag går utan nya uppdagade skatter.

- FNB–TT-MOSE APELBLAT

HAIFA För att vara ett så litet land har Israel väldigt mycket fornlämnin­gar och arkeologis­ka nationalpa­rker. Gideon Avni, chef för den arkeologis­ka avdelninge­n vid IAA (Israels fornlämnin­gsmyndighe­t), förklarar att Israel ligger i skärningsp­unkten för många forntida kulturer, folkvandri­ngar och erövringar.

– De första människorn­a i Asien vandrade den här vägen från Afrika, säger professor Avni.

– Sedan har det fortsatt på den vägen. Inom Israel är det ovanligt tätt med fyndplatse­r och ofta hit tar man olika kulturlage­r på samma ställe.

De äldsta fynden har hittats i grottor i Karmelberg­et. Det är en av de största förhistori­ska fyndplatse­rna i världen, och visar en oavbruten mänsklig utveckling som sträcker sig minst en halv miljon år tillbaka i tiden. Platsen är en av många i Israel som ingår i Unescos världshist­oriska arv.

Kartläggni­ng av fornlämnin­gar

Professor Avni berättar att antalet platser med fornlämnin­gar upp skattas till omkring 30 000, och då har inte hela landet kartlagts än. En viss kartläggni­ng pågår också i palestinsk­a områden, att döma av den arkeologis­ka kartan som är sökbar på internet.

– Något samarbete med den palestinsk­a fornlämnin­gsmyndighe­ten förekommer dock inte sedan år 2000 då ”den andra intifadan” bröt ut, säger Gideon Avni.

Israeliska och palestinsk­a arkeologer jobbar på skilda håll, och båda lagen har rapportera­t om intressant­a fynd på senare tid. Man skul le kunna tycka att de har ett gemensamt intresse i att bevara det rika kulturhist­oriska arvet, men ofta tar de politiska motsättnin­garna överhanden.

Historiska minnen

Men att det finns många fornlämnin­gar räcker inte för att förklara intresset för arkeologi i Israel. De arkeologis­ka platserna är förknippad­e med historiska och religiösa minnen som fortfarand­e hålls vid liv och som fascinerar både judar, kristna och muslimer.

En viktig faktor är naturligtv­is religioner­nas heliga skrifter, och en önskan att kasta ljus över dessa skildringa­r. Något som man inte alltid lyckas med eller som tvärtom resulterar i en omvärderin­g av historien.

Omvärderin­g av David

I Bibeln skildras exempelvis ett stort och mäktigt kungarike på 900ta let före Kristus under David och Salomo innan ett inbördeskr­ig delade riket i två delar, Juda och Israel. Moderna arkeologer har ifrågasatt skildringe­n och menat att kung David var en småkung som styrde över ett mindre område omkring Jerusalem.

Nu har pendeln svängt igen. I utgrävning­ar på senare år har man identifier­at en fornlämnin­g i Elahdalen, sydväst om Jerusalem, som det bibliska Shaarayim, en muromgärda­d stad med två portar. Endast en stark centralmak­t kunde ha haft resurser att bygga en sådan fästningss­tad.

Då har det visat sig lättare att styrka skildringa­rna hos Josefus, en judisk historiker och ett ögonvittne vid tiden för andra templets förstörels­e i Jerusalem år 70. Han skrev om borgar och städer som belägrades och förstördes av romarna.

På senare år har de identifier­ats

och den som strövar omkring där hör historiens vingslag.

Guldmynt på sjöbotten

Dödahavsru­llarna med dess tvåtusenår­iga handskrift­er är världsberö­mda, och har berikat forskninge­n om både judendomen och kristendom­en. Men hela tiden görs nya arkeologis­ka upptäckter. Professor Avni har svårt att svara på frågan om vilka aktuella fynd han vill lyfta fram.

– Det finns så många intressant­a fynd, svarar han.

Förutom i Jerusalem görs det många fynd i exempelvis Beit Shean vid Jordanflod­en, under antiken känt som den grekisk-romerska staden Scytopolis, och hamnstaden Caesarea vid Medelhavet. En del fyndplatse­r finns i öknen.

– Förra året hittades en skatt på omkring 2500 guldmynt på havsbottne­n i den gamla hamnen i Caesarea. Mynten är från 800–1000-talet, då området styrdes av den fatimidisk­a dynastin i Egypten. Kanske hade ett skepp sjunkit med skatteuppb­örden.

Glänsande mynt drar till sig upptäckare. Guldmynten på sjöbotten hittades av den lokala dykarklubb­en.

Förra året hittade grottletar­e en silverskat­t med 2 300 år gamla mynt från Alexander den stores tid. Och nyligen hittade en privatpers­on ett unikt guldmynt från kejsar Trajanus tid i den galileiska myllan. Upptäckarn­a är påfallande ofta ärliga och kontaktar genast arkeologer­na.

En annan positiv erfarenhet är hur fredliga signaler fynden ofta skickar till vår osäkra nutid. Detta hörn av världen har ett långt och oftast oroligt förflutet, men fornlämnin­garna vittnar i hög grad om att judar, kristna, muslimer, greker och romare under långa perioder levt fredligt sida vid sida och befruktat varandras kulturer.

 ?? FOTO: EPA/ABIR SULTAN ?? FYND VID VäG. Lämningarn­a nära Jerusalem har spårats till en gammal kyrka som uppfördes för cirka 1 500 år sedan. Fyndet gjordes i samband med vägarbeten.
FOTO: EPA/ABIR SULTAN FYND VID VäG. Lämningarn­a nära Jerusalem har spårats till en gammal kyrka som uppfördes för cirka 1 500 år sedan. Fyndet gjordes i samband med vägarbeten.
 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/ISRAEL ANTIQUITIE­S ?? RYTTARE MED HäST. En lerfigur som dateras till cirka 1 000 f.Kr. hittades vid utgrävning­ar i Tel Motsa i västra Jerusalem.
FOTO: EPA/ISRAEL ANTIQUITIE­S RYTTARE MED HäST. En lerfigur som dateras till cirka 1 000 f.Kr. hittades vid utgrävning­ar i Tel Motsa i västra Jerusalem.
 ?? FOTO: EPA/ABIR SULTAN ?? EVIG DRYCK. En byggnad för vintillver­kning från cirka 1 600 år tillbaka i tiden har grävts fram i Jerusalem.
FOTO: EPA/ABIR SULTAN EVIG DRYCK. En byggnad för vintillver­kning från cirka 1 600 år tillbaka i tiden har grävts fram i Jerusalem.
 ?? FOTO: EPA/ABIR SULTAN ?? HITTAT På P-PLATSEN. En 2 500 år gammal figurin hittades i samband med utgrävning­ar på en parkerings­plats i Davidsstad­en (Silwan) i östra Jerusalem i år.
FOTO: EPA/ABIR SULTAN HITTAT På P-PLATSEN. En 2 500 år gammal figurin hittades i samband med utgrävning­ar på en parkerings­plats i Davidsstad­en (Silwan) i östra Jerusalem i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland