Hufvudstadsbladet

Mosuls kulturarv i fara vid inmarsch

Det stora slaget om Mosul väntar när jihadistgr­uppen Islamiska staten (IS) ska drivas ut ur staden, som de kontroller­at i snart två år. Men befrielsen kan komma till priset av att staden förstörs ännu mer.

- ERIKA OLDBERG/TT

Irakiska styrkor inledde nyligen en offensiv som syftar till att återta kontrollen över Mosul innan året är slut. Många experter tvivlar dock på att den irakiska armén är mogen uppgiften och om styrkorna når fram till staden kan striderna komma att pågå i månader.

– Människor väntar sig massförstö­relse. Jag tror att IS kommer att förstöra allt innan de lämnar, om de tvingas att ge upp Mosul, säger Ashraf Atraqchi, konstkriti­ker och journalist från Mosul, nu fristadsfö­rfattare i Stockholm.

Han tvingades fly efter det att han engagerat sig för att dokumenter­a förstörels­en av kulturarv, statyer och byggnader i Mosul. En dag exploderad­e en sprängladd­ning intill hans bil och han fick ta emot hot från extremisti­ska grupper efter att han skrivit en artikel om en konstnär.

När IS invaderade staden i början av sommaren 2014 flydde han med sin familj.

– Mina barn ska inte behöva lida bara för att jag tycker om konst, säger han och visar bilder på förstörda statyer i Mosul och berättar om några av de senaste rapportern­a om förstörels­e.

Stadsport attackerad

Bara ett par dagar innan TT träffade Ashraf Atraqchi rapportera­des att IS förstört en av de antika stadsporta­rna i Mosul, daterad tillbaka till 600–700 år före Kristus.

– De förstörde den med bulldozrar, säger han.

Förra året spreds en video där IS-män med släggor krossar statyer i vad som ser ut att vara ett museum. Unesco reagerade med bestörtnin­g och kallade till krismöte i FN:s säkerhetsr­åd för att diskutera hur kulturarve­t skulle kunna skyddas. Men förstörels­en inleddes redan innan IS belägring av staden.

– IS hade en skuggreger­ing i Mosul redan från 2008–2009. Gruppen slog till mot journalist­er och förstörde mycket, men det var först när den invaderat staden som det blev systematis­kt, berättar Ashraf Atraqchi.

– Då förstörde IS alla böcker, inklusive antika handskrift­er, som var emot islam på universite­tsbibliote­ket och stadsbibli­oteket, samt brände tavlor i gallerier och museer.

IS-invasionen

Ashraf Atraqchi minns hur kaotiskt det var när han flydde från staden i juni 2014. Irakiska armén, som förberett sig med vägspärrar och bemanning, vågade inte stå emot anfallet, utan försvann, berättar han.

I dag är flera av Ashraf Atraqchis kollegor och vänner försvunna, han har ingen aning om var de tagit vägen. En journalist vet han säkert har blivit dödad eftersom familjen fått tillbaka hans kropp.

Islamister har länge gått hårt åt Mosuls kulturarv.

– 2006 vaknade jag en morgon av en explosion nära mitt hus. När jag gick ut för att se efter så var det statyn ”The jarholders” som förstörts, den represente­rar kreativite­ten i Mosul under 1970-talet. Den är så vacker den statyn, jag älskade den när jag var liten.

 ?? FOTO: EPA/MOHAMMED AL-MOSULI ?? IS-FäSTE. Islamiska staten håller Mosul i sitt grepp sedan sommaren 2014.
FOTO: EPA/MOHAMMED AL-MOSULI IS-FäSTE. Islamiska staten håller Mosul i sitt grepp sedan sommaren 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland