Hufvudstadsbladet

Rätt eller fel? Ligan gav märkliga svar

Domarchefe­n Jyri Rönn medgav efter matchen att domarna stod för en miss då de inte blåste utvisning för Tappara för fel byte. Men bara om man tolkar reglerna svart-vitt.

- FILIP SAXéN

ISHOCKEY För andra matchen i följd var domardeleg­aten Rami Savolainen i hetluften efter att domarna Jari Levonen och Stefan Fonselius stått för märkliga domslut i rinken.

Och för andra kvällen i kväll hade Savolainen ingen förklaring till det skedda utan försökte försvara domarna och slingra sig undan sitt ansvar som delegat.

IFK-tränare Antti Törmänen kokade inombords då han klev ut från omklädning­srummet.

– Det finns inget annat alternativ än att ge utvisning för fel byte. Joonas Rask kommer med pucken, har fem spelare framför sig och plötsligt är den sjätte killen ensam igenom, undrar han.

Törmänen håller med kaptene Arttu Luttinens uttalande om att ligan inte helst ser IFK ta hem titeln.

– Det är hans egen åsikt, men den är säkert inte helt fel. – Vi vet att vi är ett hatat lag. Domarkontr­ollanten Savolainen ville inte ta ställning till om det var ett rätt eller ett fel beslut som domarna tog då de inte blåste utvisning för Tappara trots att bilderna visar att det var ett solklart felbyte.

– Det är en oerhört beklaglig situ-

ation. Om man bara ser på regelboken är det fel byte. Men i situatione­n krockade Tuukka Mäntylä med Stefan Fonselius och därför uppstod felbytet, förklarar Savolainen.

– Annars hade det varit en normal bytessitua­tion.

Att Tappara spelat en längre stund med sex man på planen ville han inte kommentera.

Han upprepade sig själv gång på gång.

– Det är en oerhört beklaglig situation. Om vi hade gjort tvärtom och dömt utvisning hade Tappara lidit av att domaren krockade med en av deras spelare.

Medan Savolainen förklarar stod Törmänen på andra sidan korridoren och svor högt över delegatens kommentare­r som inte alls dög för IFK-tränaren.

Savolainen ville inte ta ställning till domarnas arbete utan försökte slingra sig Var det rätt eller fel domslut? – Det var en beklaglig situation.

Men gjorde domarna rätt eller fel?

– Jag ger inte ett svart-vitt svar.

Rätt eller fel?

– Man måste fundera på det hela som helhet.

Domarchefe­n Jyri Rönns svar lämnade också en hel del frågor öppna då inte han heller talade om annat än att Tapparaspe­laren krockade med domaren och att domarna därför valde att inte blåsa utvisning.

– Mäntylä och vår domare krockar och därför kommer han inte i bytet. Då använder spelarna sitt förnuft och kommer fram till att inte blås utvisning, säger Rönn.

Så domslutet var rätt?

– Om man ser svartvitt på det så går det inte rätt. Men domarna kan själva överväga situatione­r på isen och i den här situatione­n tog de det här beslutet.

– Det är en loose-loose-situation. Det hade blivit powerplay om domarna blåst åt andra hållet. Då doarna ansåg att de orsakat felbytet då valde de att inte blåsa för det.

Att Tapparas hade haft sex spelare på isen en längre stund ville varken Rönn eller Savolainen tala om.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? DOMARMISS. Jere Karjalaine­n har satt 1–2 – ett mål som aldrig borde ha godkänts.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER DOMARMISS. Jere Karjalaine­n har satt 1–2 – ett mål som aldrig borde ha godkänts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland