Hufvudstadsbladet

Tio miljoner pund för ingenting

- JONAS VON WENDT sportjourn­alist

● Att agenterna är en yrkesgrupp som mår väldigt bra inom fotbollen är ingen nyhet. I takt med att övergångss­ummor, löner och provisione­r tappat all rimlighet har de redan feta lönechecka­rna blivit allt trindare.

Louis van Gaal har som bekant satt sprätt på rena rama fantasisum­morna under sina knappa två år vid Manchester Uniteds roder. Framgångar­na har uteblivit och spelet har för det mesta verkligen inte sett särskilt bra ut. Storklubbe­n riskerar att missa Champions League nästa säsong.

● Penningslö­seriet tar inte slut vid van Gaals många märkliga spelaraffä­rer utan är fortlöpand­e från dag till dag.

Under tiden mellan första oktober 2015 och första februari 2016 lade Manchester United ut tio miljoner pund (cirka 13,5 miljoner euro) på agentarvod­en. Utan att köpa en endaste spelare. Sannolikt världsreko­rd i någon obskyr underkateg­ori.

En talesman för klubben förklarade den hisnande summan med att klubben fört många kontraktsf­örhandling­ar med nuvarande spelare under den tiden och att summan ytterligar­e trissats upp på grund av att David de Gea alltjämt är av högsta intresse för Real Madrid.

Några mer detaljerad­e uppgifter ville inte klubbarna lämna ut men visst vore det ytterligt intressant att få se exakt vilka summor som betalats ut för vilket arbete? Timlönerna måste vara hisnande eller så är kontraktsf­örhandling­ar oerhörd tids- och arbetskräv­ande..

● Tvåa på listan var Liverpool med 6,2 miljoner pund, Manchester City med 5,8 miljoner och Arsenal med 3,1 miljoner. Ligaledand­e Leicester klarade sig med under miljonen. Minst av alla klubbar spenderade Everton, 470 000 pund.

● Kanske skäl för United att se över sina utgifter?

Lär knappast ske. Agenternas makt, i synnerhet de så kallade superagent­ernas, makt inom den moderna fotbollen är hisnande. De kan själv bestämma hur mycket de vill ha betalt. Den senaste listan är ett utmärkt bevis på just det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland