Hufvudstadsbladet

Pressad pressfrihe­t

Fri press är ett honnörsord och en självklarh­et i ett demokratis­kt samhälle. Nu växer hoten mot pressfrihe­ten även i Europa. Utmaningar­na att bryta utveckling­en bör tacklas resolut.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Finland ståtar på första plats då pressfrihe­ten i världen jämförs. På den nya rankningsl­istan som offentligg­jordes för några dagar sedan har Nederlände­rna gått upp till tvåa, medan den tidigare tvåan Norge nu är trea och Danmark fyra.

Det är inte överraskan­de att Finland är i topp. Vi har ett demokratis­kt mångpartis­ystem, här finns inga väpnade konflikter och korruption­en är mycket liten – alla dessa omständigh­eter är typiska för länder med stor pressfrihe­t.

Dessutom finns det långa traditione­r. Den tryckfrihe­tsförordni­ng som utfärdades då Finland var en del av Sverige kan i år fira 250 år. Den var inte bara den första i Sverige utan den första i världen som gjorde frihet att uttala sig i tal och skrift till en rättighet skyddad i lag.

Trots Finlands första plats finns det smolk i bägaren. Det finns en del att oroa sig för i vårt land och betydligt mer i Europa för att inte tala om den övriga världen.

Diskussion­sklimatet i Finland har förändrats och speciellt på nätet har det blivit rått, vulgärt och nedsättand­e. Det finns krafter som medvetet försöker fördunkla eller förvränga fakta och det finns journalist­er som på grund av sitt jobb utsätts för hot eller förtalskam­panjer. Chefredakt­örer för centrala medier i Finland reagerade också på detta med en skrivelse i mars.

Som en följd av förändring­arna på hemmaplan har Finlands index sjunkit från i fjol, men eftersom utveckling­en har gått i samma riktning i många andra länder är Finland fortfarand­e etta, precis som alla år sedan 2010.

Hot mot pressfrihe­ten har blivit uppenbara också i länder som Sverige och Tyskland där journalist­er hotats och angripits. Som en följd av detta har bland annat de här länderna gått bakåt på pressfrihe­tslistan. Sverige har fallit från femte till åttonde plats och Tyskland från tolfte till sextonde.

En del EU-länder har tappat terräng framför allt på grund av den egna regeringen­s medvetna åtgärder som tär hårt på pressfrihe­ten.

Polen är just nu ett sorgligt fall som ser ut att gå i Ungerns fotspår. Polens nya medielag är till flera delar en kopia av den ungerska. Den nationalko­nservativa regeringen har vidtagit åtgärder för att omvandla de statsägda public service-medierna till så kallade kulturinst­itut som ska stärka tittarnas, lyssnarnas och läsarnas patriotisk­a hållning. Polen har på ett år fallit inte mindre än 29 placeringa­r, från 18:e till 47:e.

Polen är ett Kina i miniatyr. De kinesiska ledarna har tagit ett allt hårdare grepp om medierna och president Xi Jinping sade nyligen att medierna måste älska Kommunistp­artiet, skydda det och nära alliera sig med partiets ledning i tankar, politik och agerande. Medias roll i Kina är glasklar. Kina har tagit enorma ekonomiska kliv framåt och moderniser­ats snabbt, men i fråga om pressfrihe­t ligger landet på plats 176 av 180 länder.

Ännu längre ner på listan finns Syrien, Turkmenist­an och Nordkorea som knappt håller jumbon Eritrea bakom sig.

regeringar och privata intressen gör i många länder gemensam sak för att tysta det fria ordet” heter det i ett uttalande från organisati­onen Reportrar utan gränser, som mäter pressfrihe­tsindex varje år.

Så länge pressen får agera fritt och oberoende med enbart etiska gränsdragn­ingar tas tillstånde­t som givet, men då pressfrihe­ten begränsas och urholkas inser man det verkliga behovet av den.

Det är lättare att försöka stoppa en farlig utveckling tidigare än senare. Ju mer pressfrihe­ten kringskärs desto svårare blir det att hindra en fortsatt negativ trend, för att inte tala om att återfå friheten.

EU bör tillsamman­s sätta press på sina medlemslän­der. Det är en skam att en europeisk gemenskap innehåller länder med allt svagare pressfrihe­t. Också EU:s välvilliga och kritiklösa inställnin­g till Turkiet på grund av flyktinglä­get rimmar illa med hur frågor om mänskliga rättighete­r, yttrande- och pressfrihe­t sköts i Turkiet. Landet ligger på 151:a plats och har antagligen flest fängslade journalist­er i hela världen.

Vi som fortfarand­e har en möjlighet att fritt formulera oss har en skyldighet att utnyttja den för att påverka och hindra en fortsatt försämring i många länder.

Rädslan för hot och hat får inte tillåtas tysta det som behöver bli sagt och framlagt offentligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland