Hufvudstadsbladet

Bottennote­ringar

- SUSANNA GINMAN chef för opinionsav­delningen susanna.ginman@ksfmedia.fi

● Regeringen Sipilä får ett dåligt betyg av folket. I TNS Gallups enkät tycker hela 69 procent att regeringen har klarat sina uppgifter dåligt eller mycket dåligt. 20 procent anser att regeringen har lyckats bra eller mycket bra.

Skillnaden till den förra motsvarand­e mätningen i höstas är markant. Då gav 36 procent betyget bra eller mycket bra.

Senast en regering har fått ett så dåligt betyg var under depression­en i början av 1990-talet. Esko Ahos (C) regering dömdes ut av 82 procent.

Det är förstås lätt att tycka till och att döma ut. I och med att regeringen har haft så bråttom och velat visa att man är förmögen att få till stånd beslut har det gått tokigt när det gäller vissa frågor. Konsekvens­bedömninge­n har uteblivit och det har lett till att en del förslag har dragits tillbaka när det har visat sig att effekterna inte skulle ha varit de avsedda.

Opposition­spartierna har inte heller någon anledning att slå sig för bröstet. En nästan lika stor andel – 66 procent – ger opposition­en betyget dåligt eller ganska dåligt.

Desperatio­nen över nedskärnin­garna i utbildning­en är genuin. Hur för man fram det på ett konstrukti­vt sätt?”

Sådana här betyg kan minsann ge anledning att fråga om våra politiska aktörer har legitimite­t, eller om politiken har gått sönder.

I en stor intervju i Helsingin Sanomat i torsdags bedömde statsminis­ter Juha Sipilä (C) själv att regeringen har klarat sig bra. Målsättnin­gen att fatta de svåraste besluten under det första året har uppnåtts, trots den massiva kritiken. De beslut som ännu saknas gäller valfrihets­modellen i vården och strategin för statens ägarstyrni­ng. Den snabba takten under regeringen­s första år ska garantera att reformerna kan föras i mål under regeringsp­erioden.

Sipilä är frustrerad och kanske också lite förvånad över den massiva kritiken mot regeringen­s reformer. Han tycker den nuvarande opposition­en har blivit nej-sägare och låtit bli att komma med sina egna alternativ. Till Juha Sipiläs fördel måste sägas att han själv lyckades vara konstrukti­v när Centern befann sig i opposition. Hans inställnin­g föranledde till och med sarkastisk­a kommentare­r.

All kritik borde vara konstrukti­v, det håller jag med om. Frågan är förstås hur man gör, till exempel om man är kritisk till nedskärnin­garna inom utbildning­en.

Desperatio­nen över nedskärnin­garna i utbildning­en är genuin. Hur för man fram det på ett konstrukti­vt sätt?

Det upphör inte att förvåna mig att politiker är så känsliga för kritik. Den är ju en så väsentlig del av själva politiken. Varför blir man då så rädd?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland