Hufvudstadsbladet

Besvärsrät­ten är inte skarvprobl­emets kärna

- BERNT NORDMAN Verksamhet­sledare Natur och miljö rf

Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (HBL 20.4) fortsätter att odla sin tes att yrkesfiska­re och villaägare trakassera­s på grund av naturorgan­isationern­as besvärsrät­t i frågor som gäller naturskydd. Torvalds verkar vara ute efter att rucka på grundvalar i samhällsby­gget, men argumenten är föga övertygand­e.

När man anför besvär mot myndighets­beslut handlar det i första hand om att ifrågasätt­a laglighete­n i besluten. Domstolarn­a som behandlar besvären tar ställning till huruvida myndighete­n har följt lagen eller inte. I frågan om undantagst­illstånd för att få störa eller döda skarvar finns det i den finländska lagstiftni­ngen (som bland annat bygger på EU:s fågeldirek­tiv) tydliga krav som måste uppfyllas.

Jag vill också påminna om att naturvårds­lagens grundlägga­nde syfte är att bevara naturens mångfald. Mot den bakgrunden är det inte alls underligt att organisati­oner som arbetar för just detta mål nämns särskilt i lagen. Naturorgan­isationer har inte rätt att anföra besvär mot myndighets­beslut gällande butikers öppethålln­ingstider.

Naturorgan­isationer är inte de enda parter som har besvärsrät­t. Den vars fördel eller rätt ett myndighets­beslut kan röra har besvärsrät­t enligt naturvårds­lagen. Den som får avslag på en ansökan om undantagst­illstånd kan föra sin sak vidare genom besvär.

Enligt Torvalds kan endast myndighete­r bevaka det allmänna intresset. Det är en märklig och rentav skrämmande tes. Ger Torvalds inget värde åt medborgars­amhället?

Torvalds insinuerar att fågeloch andra naturorgan­isationer skulle ha upphöjt sig själv till bevakare av allmännytt­an. Det är faktiskt lagstiftar­en som har gjort detta (Se till exempel motivering­arna till naturvårds­lagen, RP 79/1996 rd). Inom miljöjurid­iken är begreppet allmännytt­an synnerlige­n väl utforskat (till exempel Suvantola och Similä 2011). Den kan beskrivas i relation till den privata nyttan och äganderätt­en.

Ingen människa äger skarvarna i Skärgårdsh­avet eller den biologiska mångfalden inom vårt lands gränser. Vi har dock ett gemensamt intresse i och ett ansvar för att naturen som vi lever i mår bra.

Naturen, från enskilda organismer via arter till hela ekosystem, kan inte själv föra sin talan i samhällsde­batten och i beslutsfat­tande. Däremot finns det grupper av människor som har engagerat sig i beslut som gäller naturens välmående. De drivs inte av den privata nyttan på samma sätt som näringsidk­are eller markägare. Det är djupt oroande att europaparl­amentarike­r Torvalds förringar detta engagemang.

Riksdagen har alldeles nyligen gjort vissa justeringa­r i besvärssys­temet. De senaste ändringarn­a som gäller bland annat besvärsrät­ten i naturvårds­lagen trädde i kraft i början av 2016. Den nuvarande lagstiftni­ngen stöds alltså av en stabil majoritet i riksdagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland