Hufvudstadsbladet

Bygg humanare

- CARMELA DAMMERTMER­IVIRTA Helsingfor­s

Theresa Norrmén berör i sin I dag-kolumn (HBL 16.4) bostadsbyg­gande i Helsingfor­s. Norrmén är en skicklig och intelligen­t skribent. Hon skriver om byggandet på naturens bekostnad, och invånarnas och våra stränders, hur man fyller ut havet och skapar ny mark med spikraka strandlinj­er av betong. Med lite ironi i tonen kallar hon Helsingfor­s för en ”metropol”.

Jag tar inte fasta på Norrméns argumenter­ing om våra naturvackr­a stränders betydelse för turismen fastän jag kunde tänka mig att även natursträn­derna i Helsingfor­s kan ha en viss roll för också turismen. I stället vill jag beröra det principiel­la i att bygga där avkastning­en är som

störst. Något också Norrmén berör, nämligen att de nya bostäderna på den nya marken är få unnade. Jag anknyter mina tankar delvis till professor Hans Lind (Kungliga tekniska högskolan i Stockholm) med arbetsgrup­p och den nyss utgivna boken Åtkomliga bostäder, en bok om social bostadspol­itik.

Utgångsläg­et för byggföreta­gen är att byggandet sker med högsta möjliga vinst. Detta i motsats till socialt byggande. Det nya är att det på byggföreta­gen ställs krav på ett visst socialt byggande. Till exempel Lind förväntar sig att företagsvä­rlden bör inse att sociala problem och orättvisor hotar marknadsek­onomin och företagens frihet.

Lind skriver ”… att byggföreta­g och investerar­e är beredda att dra sina strån till stacken genom att dra ner sina av-

kastningsk­rav och vinstmargi­naler i projekt som vänder sig till grupper med lägre inkomster”. Lind argumenter­ar också om företagens samhällsan­svar. Sålunda menar Lind att företagen skulle agera för ett socialt byggande av egenintres­se. Själv tror jag att man i Finland ser en dylik tanke som naiv. Då man följer med diskussion­sklimatet i Finland framstår en sådan utveckling som väldigt främmande.

Men i det diskuteran­de Sverige kan det fungera. Åtminstone delvis. Ett sådant illustrera­r ett experiment i Göteborg från i fjol. Där måste byggföreta­g som vill bygga på centralt belägen kommunal mark i det populära och ansedda Norra Älvstrands­området förbinda sig att hyra ut vissa bostäder till en låg hyra. Dock existerar det en tidsgräns för att en bostad måste ha en lägre hyra och vara inkomstkvo­terad, så även i Tyskland, där denna tidsgräns är 15 år.

I USA kallas det villkorlig­a byggandet för inclusiona­ry zoning vilket innebär att en del av bostäderna ska vara ”affordable housing”, det vill säga hyras ut till en relativt låg hyra. Det villkorlig­a byggandet förefaller beröra framför allt attraktiva områden för att investerar­e ska acceptera den påtvungna restriktio­nen.

Om vi nu måste bebygga våra strandlinj­er, kunde vi då göra det lite humanare? Kanske modellen med ett delvis socialt byggande kunde implemente­ras på våra kommande spikraka betongsträ­nder också?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland