Hufvudstadsbladet

En sårad ängel

- GEO STENIUS är journalist i periferin.

● Vi lever i de svaga politiska ledarnas tid. Det är visserlige­n inte riktigt sant. Det finns starka politiska ledare. De befinner sig dessvärre kanske inte i de länder som vi riktigt skulle önska oss.

Vi skall inte döma våra politiker för hårt. Våra demokratis­ka valsystem har inte gett dem de bästa förutsättn­ingarna att driva en stark politik. Den internatio­nella finansvärl­den har tagit kontroll över mycket som politikern­a tidigare kunde påverka. Den offentliga diskussion­en har tappat stora delar av den för demokratin så centrala argumenter­ande debattstil­en. En debattstil där goda argument är viktigare än publikfria­nde hundslagsm­ål sprungna ur de anonyma internetdi­skussioner­nas falska och hänsynslös­a världsbild.

● Det är ett sedan länge etablerat faktum att den europeiska integratio­nen utvecklas och fördjupas enbart om ledarna för Tyskland, Frankrike och EU kommission­en har en gemensam vision och kraften att driva den på sina respektive håll. I dag saknas både styrkan och enheten, och dessutom går inte tanken om fördjupad integratio­n hem hos väljarkåre­r förvirrade av populister­s fåfänga och oärliga längtan tillbaka till ett nationalhe­m som för länge sedan har försvunnit.

Den pågående flyktingka­tastrofen visar att behovet för integratio­n och samarbete i Europa är större än någonsin. Det är ju ofta så, att stora och viktiga politiska beslut kan fattas bara om en verkligt svår kris föreligger. Det var kanske läge för ett sådant stort steg när Europa förra hösten sent omsider insåg flyktingkr­isens allvar.

Då steg ju Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel fram som unionens klart starkaste ledargesta­lt. Inte bara för att hon är ledare för unionens tyngsta nation, utan också för att hon fattade de moraliskt korrekta besluten. Vi skall klara detta var budskapet med adress också till unionens övriga ledare.

Men det visade sig att få EU-länder var benägna att följa det tyska exemplet. I stället schackrar man nu skamligt med Turkiet för att få ett tillfällig­t stopp på flyktingin­flödet från det hållet. Det som kunde ha blivit en drivkraft för samarbete i Europa har kört på grund.

● Och trots sitt namn börjar det vara allt mer klart att Angela Merkel inte blir den europeiska integratio­nens räddande ängel. Som sten på börda ökar kritiken mot henne just nu för att hon har tolkat yttrandefr­ihetslagen rätt och inte fel. Barnsligt irriterad av turkiska reaktioner mot tysk kritik av president Erdogan beslöt tv-satirikern Jan Böhmermann för en tid sedan provocera Erdogan med en dikt fylld av tillmälen som uppfyller alla kriterier för ärekränkni­ng.

Merkel tillät Erdogan att väcka åtal mot Böhmermann, vilket ledde till en storm av kritik mot henne. Dagens tolkning av yttrandefr­ihetslagen att allt får sägas så länge det är fråga om ”konst” och är politiskt opportunt skakar nu den som hade kunnat bli integratio­nens räddande ängel. Vad allt detta betyder för Europas framtid vågar man inte tänka på.

Trots sitt namn börjar det vara allt mer klart att Angela Merkel inte blir den europeiska integratio­nens räddande ängel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland