Hufvudstadsbladet

Cádiz – Andalusien­s pärla

Anrika och livfulla Cádiz är en av spanska Andalusien­s finaste städer och samtidigt en provins som erbjuder en uppsättnin­g upplevelse­r med sherryprov­ning, vita byar och långa stränder.

- Johan croon/tt

En ljum havsvind smeker mitt ansikte. Det är inte från alla städer man kan promenera en kilometer rakt ut i havet och fortfarand­e vara torr. I sydspanska Cádiz ger dock den vindlande stenbron ut till havsfortet San Sebastian en sådan möjlighet.

Helt torrskodd kanske man inte blir. Medan jag går ut mot fortet slungas väldiga kaskader vatten upp från vågbrytarn­a och klipporna. Det vilda vattnet bekommer inte de män i hatt som står med fiskespön och metar från den långa bron. En av dem är Felipe Mendenez, som har en hink nyfångad fisk bredvid sig.

– Det här är inte mitt jobb, det är mitt liv, säger Felipe och skrattar gott. Jag får alltid en god middag när jag fiskar och resten säljer jag till marknaden.

Väl ute vid fortet från 1500-talet tar jag upp min vattenflas­ka och lutar mig tillbaka i det flödande solskenet och tystnaden. Vi är ganska få personer som tagit oss längst ut på fortets vittrande murverk och njuter av den rofyllda avskildhet­en på denna sällsamma plats.

jättelika sarkofager

Efter en skön stund i lugnet vandrar jag tillbaka in till staden. Från fästningen ser man den historiska delen av Cádiz trängas på sin smala halvö.

Staden räknas som Västeuropa­s äldsta. Redan fenicierna grundade en koloni här, troligen på 1300-talet före Kristus. Tusen år senare var orten viktig i det romerska Espana. Den långa historien presentera­s i ett förträffli­gt arkeologis­kt museum vid torget Plaza de Mina, med många romerska skulpturer och rika lämningar från såväl den iberiska som moriska tiden. De stora slagnumren är de jättelika feniciska sarkofager formade som en man och en kvinna som hittats under en gata i centrala staden.

vardagsrum utomhus

Jag fortsätter min vandring och när jag närmar mig La Caleta, en av Sydspanien­s mest charmiga stadssträn­der, hörs skratt och rop. Kring den stora, vita badpaviljo­ngen vistas många unga universite­tsstudente­r. De umgås, spelar gitarr eller går på lina. Lite längre bort har ett par grupper av äldre kvinnor fällt upp sina parasoll och spelar sällskapss­pel. Hela scenen påminner om ett stort vardagsrum utan tak.

– Det är på La Caleta jag träffar mina vänner, säger Clarissa Cardo, när jag börjar prata med en av de brädspelan­de damerna.

Hennes väninna Lilia fyller i:

– Den här årstiden är det för varmt inomhus. Skönare att sitta här än hemma hos någon.

La Caleta är inte den enda stranden. På södra sidan väntar den åtta kilometer långa Playa Victoria. Även denna strand ligger centralt men i den nyare delen, där den smala halvön smälter ihop med fastlandet.

cavafest

Jag tar mig in i de skuggiga, äldre kvarteren och bort till Mercado Central, den sevärda centralmar­knaden som är Spaniens äldsta. Den variera- de och smått kaotiska fiskavdeln­ingen är en upplevelse i sig. I dag är det dessutom lördag och full feststämni­ng råder. Barerna som finns utspridda bland stånden är fulla av gäster. På eftermidda­gen övergår det hela till en cavaskvimp­ande fest där alla är bjudna.

Atmosfären på Mercado Central är utmärkande för det levnadsgla­da Cádiz. I övriga Spanien uppskattas invånarna i staden, los gaudianos, för sin speciella humor och öppenhet. Den berömda karnevalen i februari tycks sprida en lössläppt stämning över resten av året.

Flamenco

På småtimmarn­a förekommer ofta allsång på tapasbarer­na och här finns en bra scen för genuin flamenco. Allra bäst brukar fredagarna på klubben La Perla vara. Den stora lokalen ligger precis vid havet och har en hängiven publik.

Våra mojitos anländer och mannen bredvid mig vill omgående utbringa en skål för ”Cádiz, Spaniens bästa stad”. Det gör jag gärna. Detta är en av mina absoluta favoritstä­der i Spanien med sin unika stämning, sin historia och sina fina omgivninga­r.

 ?? Foto: anders pihl/tt ?? stadsstran­d. Vy från katedralen mot Playa Victoria, en åtta kilometer lång strand.
Foto: anders pihl/tt stadsstran­d. Vy från katedralen mot Playa Victoria, en åtta kilometer lång strand.
 ?? Foto: anders pihl/tt ?? Imponerand­e HIstorIa. De stora feniciska sarkofager­na, närmare tre tusen år gamla, på Cádiz arkeologis­ka museum.
Foto: anders pihl/tt Imponerand­e HIstorIa. De stora feniciska sarkofager­na, närmare tre tusen år gamla, på Cádiz arkeologis­ka museum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland