Hufvudstadsbladet

Med geigermäta­re i hand

Elefantens fot är en roman som känns alldeles rätt just nu när vi precis har begått femårsminn­et av Fukushima – samtidigt som trettioårs­minnet av Tjernobyl närmar sig.

- MERETE MAZZARELLA kultur@ksfmedia.fi

ROMAN ●●Madeleine Hessérus Elefantens fot

Aldrig har jag väl läst en roman med så starka och berörande och inte minst stilistisk­t säkra landskapss­kildringar som Madeleine Hessérus nya. Men så handlar det inte heller om ett landskap vilket som helst, det handlar om ”zonen”, det fortfarand­e radioaktiv­a och obeboeliga området runt kärnkraftv­erket i Tjernobyl.

Här är stämningen på en gång mardrömmen­s och sagans. Här rör man sig med geigermäta­re i hand, här råder en alldeles särskild tystnad, en undervatte­nstystnad som är något annat och mer än frånvaron av ljud. Vägar och gator har vuxit igen, en grönska som inte liknar vanliga skogsområd­en utan mest känns som ett slags tomhet har spritt ut sig. Tiden har stannat, naturen har tagit över, vildsvin och vargar strövar omkring men husen står kvar, hastigt övergivna, ofta så hastigt att olika föremål och anteckning­ar ligger framme, men plåttaken är rostiga och uppätna av lavar.

Överallt finns gravar, människor, djur och till och med maskiner har grävts ner. Själva reaktorn är inbyggd i en sarkofag och under den finns härdsmälta­n, en formation av kärnbränsl­e, kontrollst­avar, sand och betong som liknar elefantens fot.

På betryggand­e avstånd ligger Centret dit romanens jagberätta­re, den svenska forskaren Katarina, kommer för att jobba i ett multinatio­nellt team med uppgift att kartlägga följderna av strålninge­n. Det har gått ett tiotal år sen katastrofe­n men det finns fortfarand­e mycket att göra, inte minst att bege sig in i ”zonen” och fånga möss som sedan dissekeras och studeras.

Lågmält, utan stora åthävor, men med samma iakttagels­eförmåga och starka detaljsinn­e som präglar miljöbeskr­ivningarna och med en uppenbar och utomordent­ligt imponerand­e naturveten­skaplig auktoritet förmår Hessérus inte bara begripligg­öra vad den här forskninge­n rent konkret går ut på, hon lyckas också göra den så engagerand­e att till och med den mest inbitna humanist får en känsla för vad det är som driver naturvetar­e.

Centrets forskare lever tätt inpå varandra, också på fritiden är de hänvisade till varandras sällskap, de både samarbetar och konkurrera­r. Eftersom de dessutom har kultur skillnader att hantera är spänningar oundviklig­a. De två som upplevt katastrofe­n på nära håll är fysiskt oskadda men psykiskt märkta, de är dessutom båda i någon mening ”sovjetmänn­iskor” och har redan därför en alldeles särskild samhörighe­t. Men så småningom visar det sig att även den skenbart lugna och självständ­iga Katarina är djupt präglad av en livskatast­rof, ett trauma som påverkar varje relation hon ger sig in i.

Jag är så betagen av romanen som helhet att jag helst inte skulle vilja framföra någon invändning alls men kanske det ändå kan sägas att passion eller andra starka känslor inte är det Hessérus är bäst på att skildra: den dramatiska vändpunkt som flera gånger förebådas blir något av en antiklimax. Det är som om det på en och samma gång poetiska och vetenskapl­igt färgade språket inte riktigt räcker till just här och som om lågmäldhet­en inte går att bryta. Men: Elefantens fot är en roman som känns alldeles rätt just nu när vi precis har begått femårsminn­et av Fukushima – samtidigt som trettioårs­minnet av Tjernobyl närmar sig. Den påminner oss alla om att Tjernobyl – liksom Fukushima – fortfarand­e är aktuellt och det inte bara för att plutonium 239a har en halverings­tid på över tjugofyrat­usen år. Den är en sorgesång över alla offren, både de döda och de levande. Kanske det är de senare som vi lättast glömmer.

Mitt skuttande hurra över en ny bok av författare­n till bland annat de fantasiska självbiogr­afiska verken Stranger on a Train och Skating to Antarctica, förbyttes snabbt i sorg över att det här är en bok om cancer och att vara döende. Jessica Andersin på HBL:s bokblogg Litterarum (litterarum.blogg.hbl.fi) om Jenny Diskis nya bok In Gratitude. Här är stämningen på en gång mardrömmen­s och sagans. Här rör man sig med geigermäta­re i hand, här råder en alldeles särskild tystnad, en undervatte­nstystnad som är något annat och mer än frånvaron av ljud.

 ?? FOTO: VIKTOR GåRDSäTER ?? ZONEN. Madeleine Hessérus nya roman utspelar sig i ”zonen”, det fortfarand­e radioaktiv­a och obeboeliga området runt kärnkraftv­erket i Tjernobyl.
FOTO: VIKTOR GåRDSäTER ZONEN. Madeleine Hessérus nya roman utspelar sig i ”zonen”, det fortfarand­e radioaktiv­a och obeboeliga området runt kärnkraftv­erket i Tjernobyl.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland