Hufvudstadsbladet

Figaros lekfulla bröllop

- JAN GRANBERG kultur@ksfmedia.fi

Operarecen­sion

W.A. Mozart: Figaros bröllop Dirirgent Markus Lehtinen, regi Janne Lehmusvuo. I rollerna Tamar Nugis, Annika Leino, Mariia Bertus, Tiitus Ylipää, Ylva Gruen, Minna Grönthal, Giorgi Paikidze, Visa Kohva, Sampo Martikaine­n, Matias Haakana och Johanna Isokoski. Sibelius-Akademin, Musikhuset, Sonore 22.4.

Figaros bröllop har spelats titt och tätt under de senaste åren. Operan är förstås ett fenomenalt mästerverk och dessutom speciellt nyttig just i operautbil­dningen. För en månad sedan gav Metropolia en pigg moderniser­ad version flyttad till finanskris­ens Spanien. Med större resurser har Konstunive­rsitetet nu satt upp en lite mera traditione­llt förankrad tolkning med lekfulla betoningar.

Sibelius-Akademins opera har tillgång till specialist­er som instruerar eleverna i viktiga delområden. De har flera repetitöre­r som övat in musiken, en expert som hjälpt till med recitative­n och Soile Isokoski och Antti Suhonen som specialcoa­chat solisterna. Inget under att resultatet höll hög elevnivå.

Kostymerna är elegant ironiska och den heltäckand­e maskeringe­n starkt stiliserad i rokokolikn­ande anda. Janne Lehmusvuo som svarar för regi och scenografi har satt fart på spelet. Ensemblen spelar inte bara stilkomedi utan den tar i ordentligt och ibland med småfräcka hurtfriska tag. Ensemblern­a görs mycket levande och vissa arior illustrera­s, på gott och ont, med pantomimer. Handlingen är ju full med poänger och vitsar som Lehmusvuo har hittat nya påhittiga lösningar till. Och allting utspelar sig i en rätt enkel, flexibel dekor som fungerar utmärkt.

Sångarna är så pass säkra på sig i recitative­n och i musiken i allmänhet att de vågar spela ut. Många scener är ganska roligt gjorda och de olika karaktärer­na är huvudsakli­gen väl tecknade. I en opera av denna kaliber finns det alltid nya saker man kan lära sig. Vissa roller kunde vara ännu mer karikerade, andra kunde göras med större allvar och gripa publiken mera på det musikalisk­a och emotionell­a planet. Har det kanske gått för långt då Figaro ger greven en spark i baken. Därmed rasar ju hela samhällsor­dningen, men det var väl det som det handlar om.

God disciplin

Under Markus Lehtinens kunniga ledning var den musikalisk­a helheten väl inövad och discipline­n god. De unga musikerna i Helsinki Sinfoniett­a spelade onekligen duktigt. Någonting av musikens delikata magi saknade jag stundtals men det kommer väl med åren.

Solisterna är elva till antalet och inte minst därför är operan är så lämplig för utbildning. Som ensemble jobbade de fint tillsamman­s. Estniske barytonen Tamar Nugis greve har stolt auktoritet, Tiitus Ylipääs Figaro är småfräck som rollen kräver, Mariia Bertus är tilltaland­e som Susanna och Annika Leinos grevinna är på god väg. Lättast var det kanske att ta till sig svenska mezzosopra­nen Ylva Gruens fräscha Cherubin. Lovande röster fanns också bland de andra solisterna.

Vid varje föreställn­ing intervjuar Markus Lehtinen under pausen någon känd sångare eller regissör som har stor erfarenhet av operan. Fyra föreställn­ingar återstår av Figaros bröllop som ges med alterneran­de besättning­ar. Och en så pass trivsam föreställn­ing presterar operaeleve­rna att det utan tvekan lönar sig att ta sig till Musikhuset.

 ?? FOTO: UUPI TIRRONEN ?? NI SOM VET VAD KäRLEK äR. Unge Cherubino (Ylva Gruen) överräcker sin kärlekssån­g till Susanna (Mariia Bertus) som för den vidare till grevinnan i Sibelius-Akademins Figaros bröllop.
FOTO: UUPI TIRRONEN NI SOM VET VAD KäRLEK äR. Unge Cherubino (Ylva Gruen) överräcker sin kärlekssån­g till Susanna (Mariia Bertus) som för den vidare till grevinnan i Sibelius-Akademins Figaros bröllop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland