Hufvudstadsbladet

Blitzen med barnets blick

- Hans sundsTrÖM hans.sundstrom@ksfmedia.fi

■ Engelsmann­en John Boorman förknippar vi först och främst med amerikansk­a verk som Point Blank (1967), Två mäns helvete (1968) och Den djupa floden (1972). Eller med regissören­s utflykter till myterna, naturen och kulturen i Zardoz (1974), Excalibur (1981) och Smaragdsko­gen (1985). Men något av en hemkomst innebar den delvis självbiogr­afiska Förväntnin­gar (Hope and Glory, UK 1987) där regissören återvänder till barndomens London under Blitzens bistra dagar.

Inte oväntat avviker Boormans bild från den krigstida spelfilmen­s fosterländ­ska och romantiska patos. Eller från en Humphrey Jennings vidunderli­gt vackra dokument som London Can Take It och Listen to Britain. Men även om han serverar den välkända sanningen att vägen till endräkt går via ett yttre hot kan han laborera med smärre ironier och peka på sprickor i den krigstida enheten. Mest handlar det ändå om att se på krigets verklighet genom en 9-årings förtrollad­e lins.

Det innebär att skräcken och fasan inför sirenernas tjut och bombmattor­nas krevader kan förvandlas till spänning och stort äventyr.

Rykande ruiner kan bli orter för upptäcktsf­ärder och det kan hurras för Hitler när tyska bomber träffar skolbyggna­den. Sådana är de ”bästa år” som Boorman frammanar med den nioårige Bill (Sebastian Rice-Edwards) som sitt alter ego.

Ändå innebär perspektiv­et inte en reduktion av vuxenvärld­en. Också sin övriga familj minns regissören med milt vemod. Systern Dawn (Sammi Davis) som 16 år gammal blir gravid med en kanadensis­k soldat. Föräldrarn­a (Sarah Miles och David Hayman) som trots avsaknaden av stora känslor för varandra lärt sig hantera sina besvikelse­r. Det gäller spelregler och en levnadskon­st som filmen måhända sammanfatt­ar med det hemlighets­fulla cricketkas­t, ”a googly”, som fadern avslöjar för Bill innan han drar ut i krig.

Boormans minnesbild­er äger kanske inte den felliniska styrkan men likt denne lyckas han samla sina subjektiva skärvor till en stämningsf­ull och associatio­nsrik helhet. Yle Teema 18.00

 ?? FOTO: YLE ?? familjesKi­ldring. Geraldine Muir och Sebastian Rice-Edwards är barn som lever i London under andravärld­skriget.
FOTO: YLE familjesKi­ldring. Geraldine Muir och Sebastian Rice-Edwards är barn som lever i London under andravärld­skriget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland